ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθάκης: Πετύχαμε σημαντικές αλλαγές στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων

Σταθάκης: Πετύχαμε σημαντικές αλλαγές στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων

Απαντήσεις για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας έδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας.

Ο κ. Σταθάκης, αναφορικά με το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αφενός πέτυχε δύο σημαντικές θετικές αλλαγές σε σχέση με το καθεστώς που ίσχυε την εποχή του ΤΑΙΠΕΔ κι αφετέρου, απέτρεψε μια δυσμενή εξέλιξη την οποία αξίωναν οι δανειστές: τη μεταφορά της έδρας του νέου Ταμείου από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο.

Η πρώτη θετική αλλαγή, τόνισε ο κ. Σταθάκης, έγκειται στο εξής: Εν αντιθέσει προς το ΤΑΙΠΕΔ, το νέο Ταμείο δεν υποχρεούται να κάνει οπωσδήποτε ιδιωτικοποιήσεις. Έτσι, είπε, «σώσαμε νερό και ενέργεια», υπό την έννοια ότι εντάσσονται στην κατηγορία των επιχειρήσεων, για τις οποίες ο στόχος είναι, σε βάθος χρόνου (30 έτη), να αναβαθμιστεί η αξία τους.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή, πρόσθεσε, είναι πως τα κέρδη από τη λειτουργία του ταμείου θα κατευθύνονται με αναλογία 50%-50% στην εξόφληση του χρέους και στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Για τα στεγαστικά δάνεια, ο απελθών υπουργός Οικονομίας είπε ότι υπάρχει άτυπο «μορατόριουμ» ανάμεσα στην Πολιτεία και τις τράπεζες, έως το τέλος του χρόνου. Δοθέντων και των νόμων για τις ρυθμίσεις, πρόσθεσε, «υπάρχει πλήρης προστασία».