ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Εφικτή μία μεγάλη εθνική συμφωνία

Βενιζέλος: Εφικτή μία μεγάλη εθνική συμφωνία

Σε ένα γλαφυρό και μακροσκελές άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Book΄s Journal», ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιγράφει πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα εάν δεν μεσολαβούσαν οι επτά μήνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζει με το τι τελικά συνέβη και την κατάρρευση των «ονειρεμένων προσδοκιών», για να καταλήξει στο «ουδέν κακόν αμιγές καλού» και τις προϋποθέσεις μίας «εθνικής υπέρβασης», μέσα από μια μεγάλη εθνική συμφωνία ανασυγκρότησης.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εάν δεν μεσολαβούσε το επτάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η κατάσταση της οικονομίας θα ήταν πολύ καλύτερη, τονίζει όμως ότι «η κατάσταση όμως στους κόλπους της κοινωνίας θα ήταν εκρηκτική, με γόμωση συνωμοσιολογική και δημαγωγική υψηλού κινδύνου». «Η ζωή μας θα ήταν βεβαίως πολύ πιο πεζή, αλλά η προσδοκία μας ονειρεμένη» σημειώνει ο Ευ. Βενιζέλος, «θα είχαμε μείνει ως κοινωνία αιχμάλωτοι των εύκολων "αντιμνημονιακών" ψευδαισθήσεων και των ψεμάτων». «Το κόστος της άρσης το πέπλου της οργανωμένης και χυδαίας δημαγωγίας είναι δυστυχώς πολύ μεγάλο» σημειώνει.

Όμως, παρά τη μεγάλη βλάβη που προκάλεσε η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, ο κ. Βενιζέλος εκτιμά πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να βγει από την κρίση. Αναγκαίος όρος, αλλά όχι επαρκής είναι η εφαρμογή του μνημονίου Τσίπρα, καθώς απαιτείται επιπλέον μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμφωνία γύρω από το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που υπερβαίνει το μνημόνιο. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να πληρούνται αναγκαίες προϋποθέσεις κοινωνικές, πολιτικές και θεσμικές, με βασική τη συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που αποδέχονται το ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς της χώρας.

Αναφερόμενος στο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης εκτιμά πως πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα τα εξής:

• Ολοκλήρωση της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και επάνοδος καταθέσεων

• Παραμετρικές αλλαγές στους όρους των ευρωπαϊκών δανείων και άρα αναδιάρθρωση του χρέους ως συνέχεια της μεγάλης παρέμβασης του 2012

• Προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, αξιοποίηση ΕΣΠΑ και ΚΑΠ, υποδοχή επενδύσεων, τη μετατροπή της νοοτροπίας του κράτους σε φιλοεπενδυτική. Και σημειώνει τη σημασία της ασφάλεια δικαίου ως το μεγαλύτερο επενδυτικό κίνητρο.

• Επάνοδος στο προσκήνιο της παιδείας, του πολιτισμού, της έρευνας και καινοτομίας ως στοιχεία αυτοσυνειδησίας και ως θεμέλια της εθνικής ανταγωνιστικότητας

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρεται σε ένα ευέλικτο μοντέλο ανάπτυξης μέσα από το οποίο μπορούν να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Η σύναψη μιας μεγάλης εθνικής συμφωνίας ανασυγκρότησης είναι εφικτή τώρα που τελείωσαν οι αντιμνημονιακές ψευδαισθήσεις και η ασυλία των δήθεν αριστερών και κατά βάθος εθνικολαϊκιστικών αντιλήψεων» σημειώνει ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει αν θα επιτρέψει την αναπαραγωγή του αδιεξόδου και την αναζωπύρωση του Grexit ή αν θα επιβάλει την σταθερή και ασφαλή πορεία προς την έξοδο από την κρίση.

«Εδώ κρίνεται ποιος εκφράζει πραγματικά το νέο και ποιος το επικίνδυνα, ανιστόρητα και άρα αθεράπευτα παλιό» καταλήγει.

Σχετικές ειδήσεις