ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Τελειώνουμε τη συμμαχία της διαπλοκής και της διαφθοράς (video)

Τσίπρας: Τελειώνουμε τη συμμαχία της διαπλοκής και της διαφθοράς (video)

Ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίζει τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Λιβαδειά, τονίζοντας ότι «στις 20 του Σεπτέμβρη, ο ελληνικός λαός ψηφίζει ή την παλινόρθωση της διαπλοκής, της διαφθοράς και της ολιγαρχίας ή την πορεία προς το αύριο, με σταθερότητα, ασφάλεια και κοινωνική δικαιοσύνη, που εγγυάται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Εξαπολύοντας επίσης οξύτατη επίθεση κατά διαπλοκής, της ΝΔ και του Ευάγγελου Μειμαράκη προσωπικά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η συμμαχία της διαπλοκής και της διαφθοράς καραδοκεί να κάνει πράξη τον αρχικό της σχεδιασμό της παρένθεσης. Και να ξανάρθει στην εξουσία να πάρει τη ρεβάνς από έναν ελληνικό λαό, ο οποίος, στις 25 Γενάρη, τόλμησε και την αποκαθήλωσε». Αλλά με την προσπάθειά της αυτή, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο το κατεστημένο του χθες, θέτει το πραγματικό δίλημμα της εκλογικής αναμέτρησης στις 20 Σεπτέμβρη:

«Ποιος θα κυβερνήσει αυτόν τον τόπο. Ποιον εμπιστεύεστε να κυβερνήσει; Την οικονομική ολιγαρχία ή τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία; Τη ΝΔ και τον κύριο Μεϊμαράκη, που σιτίζονται από τη διαπλεκόμενη οικονομική ολιγαρχία και υπάρχουν μόνο και μόνο για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά της σε βάρος σας; Ή τον ΣΥΡΙΖΑ, που είμαστε η μοναδική εγγύηση ότι δε θα αφεθούν στη τύχη τους οι νέοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι».

Απαντώντας στην κριτική που ασκεί ο πρόεδρος της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοιχίσει στον ελληνικό λαό 90 δισ. ευρώ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για το πιο άθλιο ψέμα που έχουν πει μέχρι τώρα. Αυτοί, πρόσθεσε, «που χρέωσαν επί 40 χρόνια διακυβέρνησης το τόπο με 340 δισ. χρέος, έχουν το θράσος να μας κουνάνε και το δάκτυλο ότι δήθεν εμείς δημιουργήσαμε χρέη». Στο επτάμηνο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας, το δημόσιο χρέος της χώρας, όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε κατά 10,9 δισ. ευρώ ενώ, δήλωσε ότι η νέα συμφωνία γλυτώνει κατά 20 δισ. σε μέτρα, από τα μικρότερα πρωτόγεννη πλεονάσματα.

«Ενώ με τη χρηματοδοτική κάλυψη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ξεπληρώνουμε τα χρέη που μας φόρτωσαν ο βίος και η πολιτεία τους επί 40 χρόνια, με πολύ μικρότερο επιτόκιο από ό,τι θα το ξεπληρώναμε με τις δικές τους συμφωνίες. Γι' αυτό, κύριε Μεϊμαράκη, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί», σημειώσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, με την ισχυρή λαϊκή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ και την εφαρμογή μιας πολιτικής ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και στην κοινωνία, ισονομίας και δικαιοσύνης, ανασύνταξης του κράτους, πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ανθρώπινου εργασιακού καθεστώτος, η Ελλάδα στο τέλος αυτής της τετραετίας θα βρίσκεται όχι απλώς απελευθερωμένη, αλλά και σε τελείως διαφορετική θέση. Οικονομικά, κοινωνικά, διεθνώς, είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του νέου μνημονίου για να υπογραμμίσει ότι «αυτός είναι ο δρόμος που ανοίξαμε με πολύ αγώνα και καλούμαστε να βαδίσουμε παρά τις δυσκολίες».

Όσον αφορά, δε, στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στη σκληρή διαπραγμάτευση, τη μεγαλειώδη στιγμή του «όχι», αλλά και στις βασικές τομές που επέφεραν το σπάσιμο του λουκέτου της ΕΡΤ, η ανακούφιση χιλιάδων επιχειρήσεων και επαγγελματιών με τις εκατό δόσεις, οι επαναπροσλήψεις, η κατάργηση των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, το μέτωπο με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, οι πρώτες καμπάνες για τους έχοντες που φιγουράρουν ψηλά στις λίστες τύπου Λαγκάρντ, οι πρώτες αλλαγές στη Δικαιοσύνη, αλλά και το τέλος της ασυλίας των ιδιοκτητών ΜΜΕ, που καλούνται να πληρώσουν αυτά που χρωστούν στο Δημόσιο.

ts

Για τους αγρότες συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συμφωνία με τους δανειστές έχει ακόμη ανοιχτά σημεία, που αφορούν:

- Βελτιώσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ μέχρι το τέλος του 2015.

- Μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

- Καθιέρωση πρωτοβουλίας για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων και στην προώθηση και διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής.

- Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη θέσπιση νέου πλαισίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

- Ενθάρρυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ευνοούν τους νέους και δραστήριους αγρότες.

- Μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης.

- Πρόγραμμα για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων κατά τη χρήση ενέργειας και τη διαχείριση των υδάτων.

- Στήριξη ορθών γεωργικών πρακτικών χρηματοδοτούμενες με κονδύλια της ΕΕ.

Ξεχωριστή αναφορά, τέλος, επεφύλασσε ο Αλέξης Τσίπρας και στο προσφυγικό ζήτημα, καθώς όπως είπε, κρίνονται οι ανθρωπιστικές αξίες και οι δημοκρατικές παραδόσεις της Ευρώπης από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στη Ν.Δ. για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, ως πεδίο άσκησης μικροκομματικής, προεκλογικής προπαγάνδας, επαναλαμβάνοντας πως «είναι, λοιπόν, σήμερα υπόλογος και όχι τιμητής».

Για το μεταναστευτικό τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η επικαιρότητα μάς αναγκάζει πολλές φορές να μιλήσουμε με τα λόγια της ψυχής.

Να αφήσουμε τα συνθήματα στην άκρη και να μιλήσουμε για τη φρίκη που αντικρίσαμε όλοι χθες στους δέκτες των τηλεοράσεών μας.

Που δεν είναι η φρίκη ενός δράματος που συμβαίνει κάπου μακριά, αλλά μέσα στα πόδια μας, στις γειτονιές μας, στις θάλασσές μας.

Η θάλασσα του Αιγαίου χθες ξέβρασε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό στις ακτές της Αλικαρνασσού. Και είναι στιγμές που η εικόνα σαν γροθιά στο στομάχι, σε αναγκάζει να συνειδητοποιήσεις ότι δεν μιλάς για ένα πρόβλημα, αλλά για ανθρώπινες ζωές. Ζωές που αυτές τις μέρες στοιβάζονται στα καῒκια και στα τραίνα. Που στοιχειώνουν τις συνειδήσεις μας -αλλά αυτό δεν αρκεί.
Δεν αρκεί να συμπάσχουμε με τους πρόσφυγες του πολέμου από τη Συρία και τις άλλες χώρες της περιοχής μας. Δεν αρκεί να συγκλονιζόμαστε από την εικόνα του -του μικρού Αϊλάν, νεκρού στη άκρη της ακτής. Αλλά και από τις πολλές εικόνες των ανθρώπων που οδύρονται, τραυματίζονται και πεθαίνουν κάθε μέρα, αναζητώντας στον ήλιο μοίρα και μια ζωή ανθρώπινη.

Πρέπει να αφυπνιστούμε, να εξεγερθούμε και να δράσουμε. Μαζί με τους πρόσφυγες, στις ακτές της Ελλάδας ξεβράζεται και η Ευρώπη. Που συγκινείται μεν, αλλά δεν δίνει λύσεις.

Οι ανθρωπιστικές αξίες της και οι δημοκρατικές παραδόσεις της κρίνονται από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα. Χωρίς κοινή, ευρωπαϊκή λύση, με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, η Ευρώπη πισωγυρίζει. Χάνεται στο σκοτάδι των κλειστών συνόρων και των επαναπροωθήσεων. Όταν μένει η κάθε χώρα μόνη της να αντιμετωπίσει αυτό που δεν μπορεί, τότε εμφανίζονται τα τραίνα της ντροπής, τα τραίνα των κυνηγημένων, που η Ευρώπη θα ήθελε να είχε σβήσει από τη συλλογική μνήμη της μια για πάντα.

Τότε ακούγονται δυνατά και οι πιο μισαλλόδοξες, οι πιο επικίνδυνες ακροδεξιές κραυγές από το κέντρο της Ευρώπης. Και είναι πράγματι ντροπή κάποιοι και εδώ στην Ελλάδα να προσπαθούν να ψηφοθηρήσουν πάνω στο πιο δραματικό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα.

Η χθεσινή εικόνα της φρίκης, που συγκλόνισε το πλανήτη, έρχεται δυστυχώς να καταδείξει τη μεγάλη ανευθυνότητα και τη μεγάλη ντροπή των πολιτικών δυνάμεων και ειδικότερα της ΝΔ, που από τη πρώτη στιγμή επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν για μικροκομματικά το προσφυγικό, προκειμένου να απευθυνθούν στα πιο ακραία λαϊκιστικά ένστικτα.

Στα ίδια ακριβώς που στοχεύει και η Χρυσή Αυγή, προκειμένου να ψηφοθηρήσει. Και μας ασκούσε κριτική ότι δήθεν εμείς φταίμε για ένα φαινόμενο διεθνές. Ότι εμείς έχουμε αφήσει τα θαλάσσια σύνορα ανοιχτά. Τι αλήθεια ζητάγανε ακριβώς από την ελληνική κυβέρνηση; Να βυθίζουμε με τα πλοία του ελληνικού λιμενικού τις φουσκωτές λέμβους των προσφύγων;

Και να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε υγρό τάφο χιλιάδων παιδιών σαν τον Αιλάν; Ο λαϊκισμός και η ψηφοθηρία έχουν τα όριά τους».