ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Αυτά είναι τα τελικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2015: Αυτά είναι τα τελικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί το «γράψε – σβήσε» για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στην Κουμουνδούρου να συνεχιζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επεφύλασσε τελικά ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Επικεφαλής έτσι του ψηφοδελτίου Επικρατείας τέθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης, μπροστά από τη Θεανώ Φωτίου (μετακόμισε επίσης από τη Β' Αθήνας ως έμπρακτη αναγνώριση της παρουσίας της στο υπουργείο Εργασίας, όπου υλοποίησε το ανθρωπιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης), ενώ παρά τις ενστάσεις, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Τασία Χριστοδουλοπούλου τοποθετήθηκε στην εκλόγιμη τέταρτη θέση, πίσω από τον Νίκο Κοτζιά.

Στην πέμπτη θέση, η οποία την προηγούμενη φορά ήταν εκλόγιμη, τοποθετήθηκε ο πανεπιστημιακός Κώστας Γαβρόγλου (έκπληξη, που συμβολίζει το άνοιγμα στον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ»), ενώ ακολουθούν κατά σειρά η Άννα Φιλίνη, ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς, ο Θόδωρος Κατωπόδης, ο Μάρκος Μέσκος, η Έφη Αχτσιογλου και ο Πάνος Τριγάζης.

Την τιμητική 12η θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας καταλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς (ήταν επικεφαλής το Γενάρη, ωστόσο φέρεται να «πλήρωσε» την κριτική που έχει ασκήσει κατά καιρούς στους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), ενώ 11η είναι η ηθοποιός Κονιόρδου Λυδία.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως στο Επικρατείας, δεν μετέχει κανένας εξ όσων είχαν εκλεγεί την προηγούμενη φορά.

Η Άννα Φιλίνη, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς ήταν στη λίστα επικρατείας και το Γενάρη (οι δύο πρώτοι σε μη εκλόγιμες θέσεις), ενώ ο Θοδωρής Κατωπόδης ήταν υποψήφιος τότε στη Β' Αθήνας.

Από την πλευρά του, ο Αλέκος Φλαμπουράρης φιγουράρει τελικά στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου της Α΄Αθηνών (στη θέση του Αλέξη Τσίπρα) μπροστά από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη (πήρε τη θέση της Ζωής Κωνσταντοπούλου), ενώ όπως αναμενόταν επικεφαλής της Β΄Αθηνών τοποθετήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στην 3η, 4η και 5η θέση της Α΄ Αθηνών βρίσκονται οι: Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώ στο ψηφοδέλτιο Β' Αθήνας από τη 2η έως και τη 18η θέση βρίσκονται οι: Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Παππάς, Γιάννης Μπαλάφας, Πάνος Σκουρλέτης (ήταν στο Επικρατείας στις προηγούμενες εκλογές), Νίκος Τόσκας (είχε εκλεγεί με το Επικρατείας τον Ιανουάριο), Χριστόφορος Παπαδόπουλος (νέα παρουσία από την «κίνηση των 53» του ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Δημαράς (είχε εκλεγεί το Γενάρη από την 7η θέση), Γιάννης Θεωνάς, Χρήστος Σπίρτζης, Βασιλική Κατριβάνου (είχε ψηφίσει «παρών» στο τρίτο Μνημόνιο), Χαρά Καφαντάρη, Γιάννης Τσιρώνης (εξωκοινοβουλευτικός πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος), Ελένη Αυλωνίτου, Αννέτα Καββαδία (της «κίνησης των 53», ψήφισε επίσης «παρών» στο τρίτο Μνημόνιο, επίσης της «κίνησης των 53»), Στάθης Παναγούλης και Γιώργος Κυρίτσης.

Σημειώνεται ότι η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου βρίσκεται στην 23η θέση, ενώ η ηθοποιός Ταμίλα Κουλίεβα στην τιμητική τελευταία θέση του ψηφοδελτίου.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα είναι υποψήφιος στη Λάρισα και το Ηράκλειο.

Δείτε αναλυτικά όλα τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Τα νέα… βιογραφικά

Ο Κώστας Γαβρόγλου είναι Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε φυσική και ιστορία των επιστημών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Βοστόνης, του Χάρβαρντ, της Πενσυλβάνια, του Κέιμπριτζ και του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την ιστορία της φυσικής και της χημείας από τις αρχές του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Είναι μέλος συντακτικών επιτροπών διαφόρων ξενόγλωσσων περιοδικών ιστορίας των επιστημών, καθώς και του ελληνικού περιοδικού «Νεύσις», όπως επίσης και πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Άννα Φιλίνη (διακεκριμένη αρχιτέκτονας και ζωγράφος), κόρη του αείμνηστου Κώστα Φιλίνη, ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2007 ως το 2009, όπως επίσης και ιδρυτικό μέλος του Συνασπισμού και της ΔΗΜ.ΑΡ, από όπου αποχώρησε το 2011. Έχει διατελέσει δημοτική σύμβουλος επί 14 χρόνια.

Ο Θοδωρής Κατωπόδης, επιστήμονας που εργάστηκε από το 2012 έως το 2014 στην ομάδα CERN, ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας τον Γενάρη. Γεννήθηκε το 1986 στο Βύρωνα, σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Πάτρας, όπου υπήρξε ενεργό μέλος των αγώνων για την υπεράσπιση του δημοσίου πανεπιστημίου και του κινήματος κατά της αναθεώρησης του «άρθρου 16». Είναι μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού από το 2010 και μετέπειτα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μάρκος Μέσκος γεννήθηκε το 1935 στην Έδεσσα της Μακεδονίας. Γραφίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής σε διαφημιστικά γραφεία, επιμελητής εκδόσεων και ενδιαμέσως αρκετές πρόσκαιρες δουλειές του ποδαριού. Έγραψε ποίηση (πρώτη συλλογή Πριν από το Θάνατο-1958), πεζά κείμενα καθώς και δοκίμια προσωπικών αφορμήσεων. Μέλος της ομάδας του περιοδικού Σημειώσεις στην Αθήνα και των Χειρογράφων στη Θεσσαλονίκη. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε άλλες γλώσσες. Βραβεύτηκε με το βραβείο ποίησης του περιοδικού Διαβάζω το 1996 για τη συλλογή Χαιρετισμοί και με το βραβείο Καβάφη 2005.

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι διδάκτωρ ερευνήτρια, γεννήθηκε το 1985 στα Γιαννιτσά του Νομού Πέλλας, όπου και μεγάλωσε. Το 2006 ολοκλήρωσε με άριστα τις προπτυχιακές της σπουδές στη Νομική του Α.Π.Θ., ενώ το 2009 απέκτησε με άριστα το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις πολιτικές επιστήμες από την ίδια σχολή. Κατόπιν εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, ενώ το 2014 ολοκλήρωσε ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο. Είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης και από τον Ιούλιο του 2014 επιστημονική συνεργάτιδα της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες.

Ο Πάνος Τριγάζης γεννήθηκε στη Μίνθη Ολυμπίας το 1950 και είναι οικονομολόγος. Επί μεγάλο διάστημα στο ΚΚΕ και ιδρυτικό στέλεχος του Συνασπισμού. Με δράση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Την περίοδο 1981-1991 υπήρξε Γ.Γ. της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Συμμετέχει ενεργά σε μια σειρά κοινωνικές οργανώσεις. Είναι πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), πρόεδρος του Συνδέσμου «Μπάιρον» για τον φιλελληνισμό και τον πολιτισμό. Μέλος του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ.

Η ηθοποιός, τέλος, Λυδία Κονιόρδου έχει διακριθεί για τη συμμετοχή της στο θέατρο, κυρίως σε αρχαιοελληνικές τραγωδίες. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1971 έως το 1974. Το 1977 αποφοίτησε από τηΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το1992 πήρε το βραβείο «Κουν» για την προσφορά της στην τραγωδία.

Σχετικές ειδήσεις