ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Θεοδωράκης - «Όχι» σε κυβέρνηση με ανεπάγγελτους

Εκλογές 2015: Θεοδωράκης - «Όχι» σε κυβέρνηση με ανεπάγγελτους

Όρους και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του Ποταμιού σε μια κυβέρνηση συνεργασίας έθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην 80η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Να μην θεωρείτε δεδομένη τη συμμετοχή μας σε κυβέρνηση», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Όπως είπε, «τα παλαιά κόμματα εξουσίας δεν προτιμούν το Ποτάμι και η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να αποκλείσουμε τους ανεπάγγελτους των κομμάτων».

Διευκρινίζοντας στη συνέχεια την θέση του, είπε ότι αρχικά το Ποτάμι σκέφτηκε να βάλει βέτο να μην υπάρχουν άεργοι υπουργοί, όπως τα 3/5 του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου.

«Δεν είχαν δουλέψει ούτε ένα μεροκάματο. Πάντα στο μισθό του δημοσίου. Αν βάζαμε όμως αυτό το βέτο, θα ήταν μια δύσκολη εξίσωση για τα παλαιά κόμματα. Δεν βάλαμε το βέτο, θα προσπαθήσουμε όμως τα υπουργεία να μην πάνε σε άεργους. Υπάρχουν πάντως υπουργοί και επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιάννης Πανούσης, που έκαναν κάποια προσπάθεια. Αλλά στο σύνολο ήταν κακοί για τη χώρα. Ο κορμός της κυβέρνησης πρέπει να είναι άνθρωποι που έχουν δουλέψει στη ζωή τους» συνέχισε και έσπευσε να εξηγήσει ότι δεν εννοεί τεχνοκράτες, αλλά επαΐοντες».

Ο κ. Θεοδωράκης επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι ζητάει αυτοδυναμία και σημείωσε: «Ο κ. Τσίπρας πέταξε την ευκαιρία που του έδωσε ο λαός και το να ζητάει τώρα αυτοδυναμία, νομίζω ότι είναι σενάριο αστειότητας».

Αναφερόμενος στο μνημόνιο, είπε ότι ο τέως πρωθυπουργός έδωσε μάχες, αλλά λάθος μάχες. «Δύο μήνες ασχολούνταν με τι αν θα λέγονται θεσμοί. Οκτώ μέρες τσακώνονταν για το σε ποιο ξενοδοχείο θα βρίσκονται οι θεσμοί. Και όταν τελείωσε ο χρόνος ο κ. Τσίπρας μάς είπε ότι υπέγραψε κάτι που δεν ήθελε. Αυτή είναι η απόλυτη αρνητική παραδοχή: διαπραγματευόμουν για τα λαθός πράγματα και στο τέλος δέχθηκα κάτι που δεν ήθελα.»

Ο κ. Θεοδωράκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το κλείσιμο των τραπεζών, λέγοντας ότι η μεγάλη ζημιά στην οικονομία έγινε με το κλείσιμο των τραπεζών.

Αντίστοιχα, επιτέθηκε και στη ΝΔ, λέγοντας ότι δεν τόλμησε καν να εκλέξει νέο αρχηγό και αναρωτήθηκε: «Με ποιους θα κυβερνήσει ο κ. Μεϊμαράκης;»

Ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι δεν θέτει σε αμφισβήτηση την πρωτοκαθεδρία του πρώτου κόμματος από την Δευτέρα των εκλογών, «με δεδομένο και το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών», από το οποίο προκύπτει και ο πρωθυπουργός.

«Όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών» ξεκαθάρισε.

Σχετικές ειδήσεις