ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Κρας τεστ για την Ευρώπη η προσφυγική κρίση

Αβραμόπουλος: Κρας τεστ για την Ευρώπη η προσφυγική κρίση

Η προσφυγική κρίση συνιστά ένα «κρας τεστ» για την Ευρώπη, επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Der Tagesspiegel».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι να περιορίσουμε την πίεση στις χώρες που πλήττονται από τον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων, δηλαδή την Ουγγαρία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Αναφερθείς στο νέο σύστημα κατανομής των προσφύγων, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι «το θέμα δεν είναι να απειλήσεις με μαστίγιο, αλλά να δελεάσεις με καρότο». Σημειώνεται ότι η Αυστρία είχε προτείνει τη σύνδεση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης με τη συμμετοχή στο σύστημα κατανομής.

«Θέλουμε να στηρίξουμε τα κράτη μέλη και όχι να τα τιμωρήσουμε. Ο διάλογος με τα κράτη μέλη για την προσφυγική κρίση θα πρέπει να γίνεται σε κλίμα εμπιστοσύνης και ελπίζω ότι στο τέλος θα πειστούν όλοι» εξήγησε.

Κληθείς να εκτιμήσει πόσο θα διαρκέσει η προσφυγική κρίση, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι «επειδή η κατάσταση στην Συρία και στην Λιβύη μάλλον θα επιδεινωθεί, περιμένω ότι θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους υψηλούς αριθμούς προσφύγων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα».

Ερωτηθείς αν η θερμή υποδοχή των προσφύγων από τους Γερμανούς έχει αλλάξει την εικόνα της Γερμανίας στην Ελλάδα, ο Επίτροπος σημείωσε ότι ως Έλληνας πολίτης μπορεί να πει ότι η απόφαση της Γερμανίας να δεχθεί τους πρόσφυγες υπό πολιτικό διωγμό, αποτελεί ισχυρό δείγμα εφαρμοσμένης αλληλεγγύης.

«Μπορώ μόνο να επαινέσω αυτή τη γενναία απόφαση. Η Γερμανία έδειξε με αυτόν τον τρόπο τον σωστό δρόμο και σε άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ποια θέση λαμβάνει η χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια - ήταν μια απόφαση στο πνεύμα της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις