ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας αποκλείει συγκυβέρνηση με ΝΔ

Ο Τσίπρας αποκλείει συγκυβέρνηση με ΝΔ

H κριτική που ασκείται στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των προσφύγων, είναι εκ του πονηρού και αποσκοπεί στο να ενοχοποιηθεί, ότι δήθεν δεν είναι ικανός και ότι χρειάζεται μια τεχνοκρατική κυβέρνηση για να λύσει τα προβλήματα είπε ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων στο Αιγαίο με αφορμή, τη νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αφού οι αντίπαλοί του απέτυχαν με το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και αφού τώρα βλέπουν ότι η ΝΔ δεν θα είναι πρώτο κόμμα θέλουν να μας ενσωματώσουν και να πάμε σε κυβέρνηση - ζόμπι, που θα έχει δύο κόμματα που δεν έχουν κοινά χαρακτηριστικά, θα είναι μια κυβέρνηση - ζόμπι, με κάποιον πρωθυπουργό που δεν θα είναι εκλεγμένος. Δεν θα πετύχουν ούτε αυτό τον στόχο είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο προσέγγισης υπό όρους με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Άφησε αιχμές κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αρνήθηκε ότι η συμφωνία θα φέρει νέα μέτρα, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κάνει σπέκουλα με τους πρόσφυγες.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι απέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συνεργασία του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, πως θέλει τη συνεργασία αρκεί να είναι έντιμη. Πρόσθεσε δε πως δεν θέλει να διχάσει το λαό γι΄αυτό και πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο από τη συντηρητική παράταξη και όχι κάποιον από την Αριστερά.

Τόνισε πως για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα χρειάζεται συνεννόηση, συναίνεση και συνεργασία.

"Η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση ό,τι και να γίνει την επομένη των εκλογών. Αυτό που διακυβεύεται είναι αν θα έχει κυβέρνηση προοδευτική με τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά να ανοίγει δρόμους ή θα έχει μια κυβέρνηση που θα είναι το παλιό πολιτικό σύστημα: Ο κ. Μεϊμαράκης και η ΝΔ που είναι το κόμμα του κ. Σαμαρά, του κ. Βορίδη, του κ. Γεωργιάδη ή θα έχει αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον Γενάρη για να συνεχιστεί και να αποδώσει καρπούς", τόνισε.

Είπε ότι αν δεν έχει αυτοδυναμία θα πάρει τη διευρνητική εντολή και μέσα σε τρεις μέρες θα έχουμε κυβέρνηση. "Όλοι γνωρίζουμε ότι ο πρώτος θα σχηματίσει κυβέρνηση. Κανείς δεν θα πάρει το κόστος να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ξανά, θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του λαού", τόνισε, για να διευκρινίσει ότι "θα έχουμε κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, δεν θα έχουμε όμως μια παρά φύση κυβέρνηση". "Διότι μια κυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μια παρά φύση κυβέρνηση", ξεκαθάρισε.

Επανερχόμενος στο θέμα των προσφύγων ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι μετά και τη σημερινή ανείπωτη τραγωδία, πρέπει όλοι κυρίως η ΕΕ να αναλάβουμε ευθύνη απέναντι σε ένα δράμα. Βλέποντας αυτή την εξέλιξη είπε ο κ. Τσίπρας δηλαδή το Αιγαίο να μετατρέπεται σε θάλασσα- νεκροταφείο, αναρωτιόμαστε αν το θέμα αυτό, αξίζει να μπαίνει σε μικροκομματική αντιπαράθεση. Επικρίνοντας τη ΝΔ για τη στάση της ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πρόοδος ότι ο κ. Μεϊμαράκης σήμερα αναφέρθηκε σε πρόσφυγες, γιατί μέχρι τώρα αναφέρονταν σε λαθρομετανάστες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις υποδομές για την υποδοχή των προσφύγων, ωστόσο σημείωσε, η κυβέρνησή του, έκανε ό,τι ήταν δυνατό να γίνει, αλλά είναι προφανές, πρόσθεσε, ότι το πρόβλημα μας υπερβαίνει.

Σχετικά με την κριτική που δέχθηκε αναφορικά με τη φράση του περί θαλασσίων συνόρων, ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον κ. Μεϊμαράκη για απομόνωση μιας φράσης του και δήλωσε ότι στη θάλασσα, δεν υπάρχουν μπάρες να ανοίγεις και να κλείνεις, δεν είναι δυνατόν επίσης να βυθίζονται τα πλοιάρια και να πνίγονται οι άνθρωποι, είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι ως κυβέρνηση έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να ληφθούν τα απαραίτητα κονδύλια, κάτι που δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως κατήγγειλε. Μάλιστα, σημείωσε ότι είχε τη διορατικότητα να δημιουργήσει και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προλάβει τις εξελίξεις.

Σχετικές ειδήσεις