ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Newsbomb: Νίκη και με μία ψήφο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Newsbomb: Νίκη και με μία ψήφο

Αισιόδοξος ότι η Νέα Δημοκρατία θα νικήσει στις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη εμφανίζεται ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθήνας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουλαράκο, υποστήριξε πως η χώρα έχει ανάγκη μια Κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας με κορμό όμως τη ΝΔ, επισημαίνοντας πως νίκη για το κόμμα του σημαίνει πρωτιά στις εκλογές ακόμα και με ψήφο.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει εθνικά ωφέλιμο τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και επιμένει πως «όσο γρηγορότερα και συνεπέστερα κάνουμε αυτά που πρέπει τόσο γρηγορότερα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Ερωτηθείς για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο πρώην υπουργός υποστηρίζει πως το κλειδί που θα μας απελευθερώσει από το πρόγραμμα είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Όσο συνεπέστερα τις εφαρμόσουμε τόσο θα εξυγιανθεί η οικονομία μας τόσο περισσότερο οξυγόνο θα εισπνεύσει ο ιδιωτικός τομέας τόσο περισσότερες επενδύσεις θα έλθουν και δουλειές θα δημιουργηθούν».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Newsbomb.gr

Κύριε Μητσοτάκη είμαστε λίγες μόλις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Τελικά, ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο: ποιος είναι καταλληλότερος να κυβερνήσει; Σήμερα ενημερώθηκα ότι επί 8 μήνες οι εργαζόμενοι στα προνοιακά ιδρύματα που μεριμνούν για παιδιά με αυτισμό και νοητική υστέρηση δεν έχουν πληρωθεί. Κι αυτό διότι τρία υπουργεία δεν κατάφεραν επί 8 μήνες να υπογράψουν μια κοινή υπουργική απόφαση που θα διοχέτευε 11.000.000 ευρώ από τα υπόλοιπα του ΕΣΠΑ στα ιδρύματα αυτά! Τα ίδια έγιναν και με τους ευρωπαϊκούς πόρους για την μετανάστευση, τα ίδια με το ΕΣΠΑ, τα ίδια με τις αγροτικές επιδοτήσεις και πάει λέγοντας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κυβερνήσει. Έχει καταστεί πλέον προφανές. Μια Κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας με κορμό όμως τη ΝΔ είναι αυτό που έχει ανάγκη επιτακτικά η χώρα.

Έχετε ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα εδώ και αρκετό καιρό. Ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε από τον κόσμο;

Σε αντίθεση με τον Ιανουάριο που εισέπραττα απογοήτευση και σκληρή κριτική, τώρα εισπράττω ελπίδα. Και με αυξανόμενη ένταση μάλιστα καθώς περνάνε οι μέρες και πλησιάζουμε την Κυριακή.

Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να συσπειρωθεί πολύ γρήγορα και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό. Ποιο είναι το στοίχημα για την παράταξή σας στις εκλογές της Κυριακής; Νίκη ακόμα και με μία ψήφο ή θα χαρακτηριστεί ως νίκη ακόμα και η αύξηση των ποσοστών σε σχέση με τις εκλογές του Γενάρη;

Δεν υπάρχει νίκη αν δεν είμαστε πρώτοι.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει ξεκαθαρίσει ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα θα επιχειρήσει να μιλήσει με τον Τσίπρα. Θεωρείτε πως η λύση αυτή τη στιγμή για τη χώρα είναι μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού;

Η λύση για τη χώρα είναι μια Κυβέρνηση όσο το δυνατόν ευρύτερων συναινέσεων με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Μακάρι να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν. Αυτό θα ήταν το εθνικά ωφέλιμο. Ο κ. Μεϊμαράκης υπηρετεί αυτόν το στόχο με συνέπεια και αυταπάρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί μονίμως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση στη χώρα. Η αυτοκριτική ωστόσο απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό. Δεν κάνατε λάθη κ. Μητσοτάκη; Κατηγορείτε επίσης τους κκ Τσίπρα και Καμμένο ότι από αντιμνημονιακοί έγιναν μνημονιακοί. Το ίδιο είχε κάνει όμως και η Νέα Δημοκρατία επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά.

Έχουμε κάνει πολλά λάθη είναι αλήθεια. Κι έχουμε κάνει και την αυτοκριτική μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως πως αφήσαμε τη χώρα τον Ιανουάριο του 2015 σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι την παραλάβαμε το 2012, και σε ασύγκριτα καλύτερη κατάσταση από ό,τι την κατάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις μέρες μας.

Είστε βουλευτής της Β’ Αθηνών, της πιο μεγάλης εκλογικής περιφέρειας με αυξημένα προβλήματα όπως η ανεργία. Γιατί ο πολίτης να επιλέξει ΝΔ και όχι ένα «αντιμνημονιακό» κόμμα; Όσες εξαγγελίες και αν κάνατε στο παρελθόν για το συγκεκριμένο θέμα όλες έπεσαν στο κενό και η ανεργία συνέχισε την ανοδική της πορεία.

Κάνετε μεγάλο λάθος εδώ. Δείτε τους δείχτες της Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2015. Είχαμε ολοκληρώσει τη δραστικότερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ σε χώρα του ΟΟΣΑ και ταυτόχρονα είχαμε βγει από την ύφεση. Η ανεργία είχε αρχίσει να πέφτει και για πρώτη φορά οι προσλήψεις ξεπερνούσαν τις απολύσεις. Αυτήν την πορεία ανέστρεψε η πρόωρη εκλογή του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ με τα γνωστά της αποτελέσματα. Ελπίζω να μη βιώσουμε άλλο αντιμνημονιακό πείραμα.

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι την επόμενη μέρα θα επιχειρήσει συνεργασίες με στόχο να κυβερνηθεί η χώρα και να τηρηθεί το πρόγραμμα. Αυτή είναι η λύση τελικά κ. Μητσοτάκη; Μνημόνια, επιτηρήσεις, πιεστικοί έλεγχοι και ο λαός στην... πρέσα; Για πόσο ακόμα; Γνωρίζετε καλά ότι οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους.

Οι πολίτες μπορούν να υπομείνουν θυσίες μόνον αν έχουν την πίστη ότι θα βγούμε σύντομα από την κρίση και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Όσο γρηγορότερα και συνεπέστερα κάνουμε αυτά που πρέπει τόσο γρηγορότερα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Γι’ αυτό απαιτείται ευρεία συνεργασία. Για τη συντομότερη και συνεπέστερη υλοποίηση του προγράμματος στο οποίο ήδη Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ έχουμε συμφωνήσει.

Υπάρχει τρόπος να βγει η χώρα γρηγορότερα από τη μέγγενη των μνημονίων; Σε ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να δοθεί έμφαση για να καταφέρει η χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της;

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί που θα μας απελευθερώσει από το πρόγραμμα. Όσο συνεπέστερα τις εφαρμόσουμε τόσο θα εξυγιανθεί η οικονομία μας τόσο περισσότερο οξυγόνο θα εισπνεύσει ο ιδιωτικός τομέας τόσο περισσότερες επενδύσεις θα έλθουν και δουλειές θα δημιουργηθούν.

Ενδεχόμενη ήττα της ΝΔ στις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη θα σημάνει και εξελίξεις στο εσωκομματικό μέτωπο; Υπάρχει περίπτωση, για παράδειγμα, να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου;

Κανέναν δεν απασχολούν αυτή τη στιγμή τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας. Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την πρωτιά την ερχόμενη Κυριακή και θα την πετύχουμε. Οι πολίτες πλέον ξέρουν πως θα πάει η Ελλάδα μπροστά.

Σχετικές ειδήσεις