ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αβραμόπουλου-Μογκερίνι- Γκουτέρες για την προσφυγική κρίση

Συνάντηση Αβραμόπουλου-Μογκερίνι- Γκουτέρες για την προσφυγική κρίση

Τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, καθώς και η κατάσταση στις χώρες διέλευσης στην περιοχή της Μεσογείου συζητήθηκαν σε κοινή ακρόαση που πραγματοποιήθηκε από τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινουβουλίου (Εξωτερικών Υποθέσεων,Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

Η κοινή συνεδρίαση έγινε παρουσία του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, της Ύπατης Εκπρόσωπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι και του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Έλληνας επίτροπος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έκβαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος. "Υπήρχε η βούληση της πλειοψηφίας των κρατών μελών να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας για τη μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων που χρήζουν άμεσα διεθνούς προστασίας", ανέφερε στην παρέμβασή του ο Δ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι θα γίνει κι άλλη προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνία. "Αν αποτύχουμε, δεν θα είναι οι οργανισμοί που θα έχουν αποτύχει. Θα είναι η Ευρώπη που θα έχει αποτύχει", κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

Την ανάγκη εκπόνησης ενός "σχεδίου Β" έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες υποδοχής, τόνισε από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη, ως "προνομιούχο" μέρος του κόσμου, έχει μεγάλη ευθύνη στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, έναντι των φτωχότερων χωρών.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τις προτάσεις της Κομισιόν, "θα χαθεί η αξιοπιστία" της Ευρωπής.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν επίσης την απογοήτευσή τους για την αδυναμία των κρατών μελών να συνεννοηθούν κατά τη χτεσινή συνεδρίαση και κάλεσαν τους ηγέτες "να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Σχετικές ειδήσεις