ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Telegraph: Αβέβαιο το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας

Telegraph: Αβέβαιο το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα αβέβαιο μέλλον, μια κατακερματισμένη Βουλή και μια κυβέρνηση μειοψηφιών, καθώς οι κάλπες δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει την αυτοδυναμία, αναφέρει η Telegraph, σχολιάζοντας το ελληνικό πολιτικό τοπίο λίγο πριν τις εκλογές.

«Ο Αλ. Τσίπρας πασχίζει να πείσει τους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν, μόλις επτά μήνες από την άνοδό του στην εξουσία, υποσχόμενος τότε να ανατρέψει την λιτότητα που επέβαλλαν οι δανειστές. Ο Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με την κεντροδεξιά ΝΔ, η οποία έχει πετύχει μια θαυμαστή αναβίωση των ποσοστών της, εξαργυρώνοντας στην ουσία την παράδοση του Τσίπρα στους πιστωτές» τονίζει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, προσθέτοντας ότι με αυτά τα δεδομένα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν «μάχη στήθος με στήθος» για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι η ψήφος των αναποφάσιστων, οι οποίοι ανέρχονται περίπου στο 40%.
Την ίδια στιγμή, η Telegraph τονίζει ότι οι προεκλογικές καμπάνιες "άναψαν" μετά και τις δηλώσεις του Γερμανού υπ. Οικονομικών, Βόκφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχτεί να πληρώσει το τίμημα για την παραμονή της στο ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να υλοποιήσει ένα σκληρό πρόγραμμα φορολόγησης, περικοπής δαπανών και ιδιωτικοποίησης των εθνικών περιουσιακών στοιχείων ως αντάλλαγμα ένα οικονομικό «πακέτο» 86 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Αλλά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει πλέον το 1/3 των βουλευτών του και πλέον δεν έχει αρκετή δύναμη για να κερδίσει την αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή. Παράλληλα, έχει απορρίψει τη συνεργασία με τη ΝΔ. Η μη επίτευξη κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις 20 Σεπτεμβρίου θα επιφέρει εμπόδια και καθυστερήσεις στο τρίτο πρόγραμμα και πιθανόν να οδηγήσει σε νέες εκλογές. Αυτό με τη σειρά του, δημιουργεί ερωτήματα για την συζήτηση περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θέματα που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πρέπει να τεθούν τον Οκτώβριο, αλλά, όπως έχουν τα πράγματα μπορεί να μετατεθούν για αργότερα μέσα στο 2015.

Πηγή: newmoney.gr