ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Τσίπρας - Σχεδίαζαν να με ρίξουν από το Φεβρουάριο

Εκλογές 2015: Τσίπρας - Σχεδίαζαν να με ρίξουν από το Φεβρουάριο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει πως υπήρχε σχέδιο για αριστερή παρένθεση με άδεια ταμεία

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ATTICA ο κ. Τσίπρας κάνει την αυτοκριτική του, παράλληλα όμως δηλώνει πως εάν χρειαζόταν θα έδινε και πάλι την ίδια σκληρή μάχη και δεν θα συμβιβαζόταν.

Παραδέχεται ότι πήρε πολύ δύσκολες αποφάσεις, αλλά δεν είπε ποτέ ψέμματα στον ελληνικό λαό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει πως υπήρχε σχέδιο για αριστερή παρένθεση με άδεια ταμεία και ότι κάποιοι σχεδίαζαν να ρίξουν την κυβέρνησή του από τον Φεβρουάριο.

Για τις επιλογές του σε πρόσωπα, δηλώνει πως ορισμένα αποδείχτηκαν κατώτερα της εμπιστοσύνης του και τονίζει πως όλοι, όπως και ο ίδιος, κρίνονται από τις επιλογές τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει πως το 62% του «όχι» στο δημοψήφισμα άλλαξε το παιχνίδι και ανάγκασε τους εταίρους να μας δώσουν μία συμφωνία με προοπτική, λιγότερο σκληρή από αυτήν που τέθηκε στην κρίση του ελληνικού λαού στις 5 Ιουλίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση των δύσκολων μέτρων της συμφωνίας, με στόχο η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης το 2016. Μιλά για τα ανοικτά «μέτωπα» μέσα στη συμφωνία και κυρίως για το χρέος, τα κόκκινα δάνεια, τις θέσεις εργασίας και την ενέργεια και δεσμεύεται να δώσει σκληρές μάχες, εφόσον επανεκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιώντας μεγάλες τομές για την ανάπτυξη, αλλά με κοινωνικό πρόσημο.

Επισημαίνει πως μέσα από αυτή την πολύμηνη μάχη η χώρα μας κέρδισε έδαφος και ανέκτησε το κύρος της, καθώς οι εταίροι αναγκάστηκαν να παραδεχθούν τις συνέπειες των επιλογών τους. Και παραμένει αισιόδοξος για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη, καθώς βλέπει να διαμορφώνεται η προοπτική μιας ευρωπαϊκής αριστεράς απέναντι στον φιλελεύθερο μονόδρομο, στην οποία και το δικό του κόμμα συνέβαλε, όπως λέει.

Σε όσους τον κατηγορούν ότι πρόδωσε τις αρχές και τις αξίες της αριστεράς, απαντά με νόημα πως δεν είναι επαναστατικό να κάθεσαι στη γωνία για να μην λερώσεις τα χέρια σου.

Για τις υποθέσεις διαφθοράς και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, κατηγορεί τη ΝΔ πως ενώ μιλά για κάθαρση, στην ουσία ζητά εθνική συγκάλυψη και τονίζει πως το κόμμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη κάτι φοβάται από τις αποκαλύψεις Φαλτσιανί για τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ τον καλεί να πάνε μαζί πριν τις εκλογές στους εισαγγελείς, προκειμένου να μάθουν ποια είναι τα ονόματα των πολιτικών στη λίστα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει διεξοδική αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο χαρακτηρίζει ως μεγάλη τραγωδία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και αποκαλύπτει πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία έχει συνομιλήσει επανειλημμένως για το θέμα αυτό, έχει τρομοκρατηθεί. Χαρακτηρίζει καινοφανές το γεγονός πως ο πρόεδρος της ΝΔ δείχνει να μην καταλαβαίνει, όπως λέει, ότι το πρόβλημα είναι προσφυγικό και όχι μεταναστευτικό και τον κατηγορεί πως θέλει να παίζει στο ίδιο ταμπλό με την Χρυσή Αυγή για ψηφοθηρικούς λόγους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στους νέους και τους καλεί να ψηφίσουν στις 20 Σεπτεμβρίου, γιατί η αποχή θα είναι ψήφος στο κατεστημένο και τονίζει πως το διακύβευμα των εκλογών είναι πρόοδος ή συντήρηση. Ξεκαθαρίζει πως στις 21 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει κυβέρνηση και πως ακόμα και αν το κόμμα του είναι αυτοδύναμο θα επιδιώξει συνεργασίες.