ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών 2015 – Θεοδωράκης: Αναλαμβάνω την ευθύνη των λαθών

Αποτελέσματα εκλογών 2015 – Θεοδωράκης: Αναλαμβάνω την ευθύνη των λαθών

«Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για το Ποτάμι. Αναλαμβάνω την ευθύνη των λαθών που έχει ο επικεφαλής του κόμματος», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι τις επόμενες μέρες, και αφού συζητηθούν στο κόμμα όλες οι παράμετροι που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, θα παρθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Ταυτόχρονα έδωσε έμφαση στην μεγάλη αποχή τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να απασχολήσει σοβαρά όλον τον πολιτικό κόσμο.
Ο κ. Θεοδωράκης εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την αντιμετώπιση των κρίσιμων όπως είπε ζητημάτων που έχει η χώρα, από την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, και τόνισε ότι η ψήφος των βουλευτών του Ποταμιού θα εξαρτάται πάντα από το τι θα προτείνει και ποιο είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού.

«Πιστεύαμε ότι η χώρα μπορούσε να αλλάξει πορεία. Από ότι φαίνεται επιστρέφει στο Γενάρη. Ο ελληνικός αποφάσισε να συνεχίσει με την παλιά κυβέρνηση. Είμαστε πολύ μακριά από τους στόχους που είχαμε, και δημιουργεί τους αναγκαίους προβληματισμούς για τα λάθη, και κυρίως για αυτόν που ευθύνεται και είναι ο επικεφαλής του Ποταμιού. Το τι θα αποφασίσουμε θα κριθεί τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης ενώ συνέχισε λέγοντας: «Σε σχέση με τα κρίσιμα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα και την πορεία της, δεν είμαστε αισιόδοξοι. Θα είμαστε όμως παρόντες. Δώσαμε με το 6% μια μάχη στο παρελθόν για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ελπίζουμε ότι και με το 4% ότι θα φανούμε εξίσου χρήσιμοι. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ένας στους δύο έλληνες δεν πήγε να ψηφίσει. Αυτό πρέπει να απασχολήσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου».

Κληθείς να διευκρινίσει για το πως εννοεί την δική του ευθύνη, ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε: «Όταν κάτι δεν πάει καλά σε ένα κόμμα, η ευθύνη βαρύνει τον επικεφαλής. Έχω επίγνωση της κατάστασης, θα συζητήσω με το κόμμα μου τι θα γίνει. Το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα αρνητικό αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση αν θα επιδιώξει να μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος για να το κάνει. «Ο κ. Τσίπρας επέλεξε με ποια κυβέρνηση θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση. Εμείς είχαμε πει τι κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι. Δεν έχει αξία και δεν θα συμμετέχουμε αν δεν έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα.

«Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πάρα πολλά σε μικρό διάστημα. Δεν αισθάνομαι καλά όταν ξέρω ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι ξανά στα χέρια Τσίπρα - Καμμένου. Ελπίζω ότι δεν θα επιστρέψουνε στα λάθη του παρελθόντος με τους κομματικούς στρατούς και τις κομματικές αποφάσεις», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα «μια καλή επιτυχία για τον κ. Τσίπρα», σημείωσε ότι οι πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης του ήταν καταστροφικές για το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι βγήκε και αυτός σοφότερος.

Σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει από εδώ και πέρα το Ποτάμι, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε χαρακτηριστικά:
«Θα είναι ένα κόμμα της αντιπολίτευσης αλλά ταυτόχρονα της Ευρώπης και της προόδου. 'Αρα η ψήφος μας θα εξαρτάται όχι από το απωθημένο μας αλλά από το ποιο θα είναι το συμφέρον των περισσοτέρων Ελλήνων. Είμαστε ένα κίνημα που γρήγορα πήρε αποστάσεις από τις συντεχνίες. Η ψήφος μας θα είναι διαφορετική ανάλογα με το τι προτείνει η κυβέρνηση και ποιο είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού και της χώρας».

Σε άλλη ερώτηση για το ποιο εκτιμά ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έφερε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα για το Ποτάμι, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε: «Δεν είμαστε σε θέση να πούμε ποιο ήταν. Δεν θεωρούμε ότι κάναμε μεγάλο λάθος. Προφανώς έγιναν πολλά και μικρά λάθη. Ίσως η κοινωνία σε περίοδο κρίσης να μην είχε την δυνατότητα να εκτιμήσει με ψυχραιμία τα πράγματα και να δώσει μεγαλύτερο προβάδισμα στο κόμμα της λογικής και της προόδου. Μας ανησυχεί η σύνθεση της επόμενης Βουλής και όταν άνθρωποι ψηφίζουν με την λογική της πλάκας και της απομόνωσης».

Κλείνοντας ο κ. Θεοδωράκης ευχαρίστησε τόσο τους πολίτες που στήριξαν το Ποτάμι όσο και τους δεκάδες εθελοντές που βοήθησαν.

Σχετικές ειδήσεις