ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών 2015 - Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μετά την καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Αποτελέσματα εκλογών 2015 - Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μετά την καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Σε καθαρή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε η εκλογική αναμέτρηση, με τα επίσημα αποτελέσματα να δείχνουν διαφορά 7,5 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Η μεγάλη διαφορά διαψεύδει για μια ακόμη φορά όχι μόνον τις δημοσκοπήσεις αλλά και τα exit polls, που εκτιμούσαν την διαφορά στο 1,5-2,5%. Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι η αποχή-ρεκόρ για βουλευτικές εκλογές.

Βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει περί τις 145 έδρες, η ΝΔ 75, η ΧΑ 18, το ΠΑΣΟΚ 17, το ΚΚΕ 15, το Ποτάμι 11, οι ΑΝΕΛ 10 και η νεοσεισερχόμενη Ενωση Κεντρώων 9.

Αναλυτικά, με το 99,47% των ψήφων ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 35,47% και η ΝΔ 28,9%.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 6,99%, ακολουθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ) με 6,28%, το ΚΚΕ 5,55%, το Ποτάμι 4,09%, οι ΑΝΕΛ 3,69% και η Ένωση Κεντρώων με 3,43%.

Eκτός της οκτακομματικής Βουλής φαίνεται ότι μένει η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Ζωής Κωνστανοπούλου με 2,86%.

Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σε πέντε από τις επτά μονοεδρικές

Πέντε από τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις άλλες δύο την πρωτιά κατάκτησε η ΝΔ. Τρεις από αυτές άλλαξαν χέρια σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές πριν από οκτώ μήνες, ενώ σε ισάριθμες η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι κοντά στο 1%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε στα Γρεβενά με 34,99 έναντι 32,09% της ΝΔ, (η οποία είχε λάβει την έδρα τον Ιανουάριο), στη Ζάκυνθο με 35,83% έναντι 27,77% της ΝΔ, στην Κεφαλληνία με 33,86% έναντι 27,70% της γαλάζιας παράταξης, στη Σάμο 31,03% έναντι 22,47% και στη Φωκίδα 32,98% έναντι 32,15%.

Η ΝΔ πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ την Ευρυτανία με 34,33% έναντι 33,47% και τη Λευκάδα με 31,81% έναντι 30,78%.

Τσίπρας: Συνεχίζουμε τον αγώνα για μια τετραετία

Δεκτός με χειροκροτήματα και συνθήματα έγινε δεκτός στην πλατεία Κλαυθμώνος ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την μεγάλη νίκη του κόμματός του στις εκλογές.

«Είναι νίκη του λαού. Δώσαμε μια σκληρή και δύσκολη μάχη. Ο ελληνικός λαός έδωσε καθαρή εντολή για να σηκώσουμε ψηλά την υπερηφάνεια του λαού μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Συνεχίζουμε τον όμορφο αγώνα μας για να βάλουμε μπροστά το δίκιο του λαού μας. Η σημαία η ελληνική κυματίζει όχι μόνο στις πλατείες της Ελλάδας αλλά και στις πλατείες όλης της Ευρώπης. Είμαστε συνώνυμο του αγώνα και θα τον συνεχίσουμε για μια ολόκληρη τετραετία», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Έχουμε στενούς δεσμούς με τα λαϊκά στρώματα. Το αποτέλεσμα ανήκει στους ανθρώπους που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο που θα το πετύχουμε με σκληρό αγώνα και πολλή δουλειά», σημείωσε.

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ανάκαμψη δεν μπορεί να έρθει με τρόπο μαγικό αλλά θα έρθει. «Η ανάπτυξη θα έχει κοινωνικό πρόσημο μέσα από την αναδιανομή πλούτου» πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι η εντολή είναι κρυστάλλινη και καθαρή εντολή «να ξεμπερδέψουμε με καθεστώς διαπλοκής και διαφθοράς».

alexis panos

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Πάνο Καμμένο και τόνισε ότι από αύριο θα σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση για να συνεχίσουν το έργο που άφησαν στη μέση.

Στην εξέδρα που είχε στηθεί ανέβηκε μάλιστα και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων χαιρετώντας μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα το συγκεντρωμένο πλήθος.

Καμμένος: Από αύριο ξεκινάμε νέα προσπάθεια με τον Αλέξη Τσίπρα

Το σχηματισμό κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ «από αύριο» προανήγγειλε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, στη δήλωσή του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Ο λαός έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο αύριο. Αποφάσισε ότι από εδώ και πέρα δεν θα παρέχεται ασυλία και προχωράμε με ενωμένους τους Έλληνες στη νέα ημέρα», ανέφερε ο κ. Καμμένος.

«Προχωράμε στη νέα διακυβέρνηση που έχει στόχο την έξοδο από την κρίση. Παρά τον ανελέητο πόλεμο που δεχθήκαμε, ακόμα μία φορά οι πολίτες μας όρισαν ως εγγυητές της σταθερότητας του τόπου», πρόσθεσε.

«Από αύριο το πρωί με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα προχωρήσουμε σε μία κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Η ανάπτυξη θα έρθει. Κάναμε πραγματικότητα την εθνική συμφιλίωση. Το χθες τελείωσε. Δεν θα καταφέρουν να μας κερδίσουν με τη διχόνοια. Θα ενωθούμε», σημείωσε ο κ. Καμμένος, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα ξεκινάει μία νέα μέρα και νέα πορεία».

Επιπλέον, ο κ. Καμμένος ευχαρίστησε τους πολίτες που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης απέναντι σε «πληρωμένους δολοφόνους – δημοσκόπου» που έδειχναν τους ΑΝΕΛ εκτός Βουλής.

«Γνώριζαν τα αποτελέσματα αλλά προσπάθησαν να προστατεύσουν τους νταβατζήδες του συστήματος που τους πλήρωναν», σημείωσε ο κ. Καμμένος.

Παράλληλα, με αναφορές στη διαφθορά, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «το πάρτι τελείωσε».

«Με τον Αλέξη Τσίπρα επικοινωνήσαμε και επικοινωνούμε και από αύριο το πρωί θα ξεκινήσουμε μία νέα προσπάθεια», κατέληξε, επιβεβαιώνοντας τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Διαβάστε στο Newsbomb.gr όλες τις ειδήσεις για τις Εκλογές 2015 Σεπτέμβριος – Εθνικές Βουλευτικές

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015

Σχετικές ειδήσεις