ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στην WSJ: Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές, αν μειωθεί το χρέος

Τσίπρας στην WSJ: Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές, αν μειωθεί το χρέος

Επίσκεψη στα γραφεία της Wall Street Journal, αλλά και των New York Times, πραγματοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνάντηση που είχε με τη διεύθυνση σύνταξης της «Wall Street Journal», ο κ. Τσίπρας μίλησε για το στόχο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, εκτιμώντας ότι η χώρα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων σύντομα, αν καταλήξει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους με τους πιστωτές, μέσα στους επόμενους μήνες.

«Εάν υπάρξει καλή απόφαση για το ζήτημα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές λίγο μετά την αναδιάρθρωση», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας, αναφέρει η εφημερίδα, δήλωσε ότι θα τηρήσει τους όρους (του προγράμματος), παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς, όπως οι αυξήσεις φόρων, «δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα».

Η συμφωνία, είπε, ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί μία καταστροφική έξοδος από την Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι στοιχεία της αποτελούν βελτιώσεις προηγούμενων προγραμμάτων βοήθειας.

«Για πρώτη φορά η συμφωνία έχει μία ρεαλιστική προσέγγιση, η προσαρμογή είναι ηπιότερη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε εξάλλου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ότι η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, αλλά η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης θα μπορούσε να πλήξει την εύθραυστη οικονομία της, ιδιαίτερα την πολύ σημαντική τουριστική βιομηχανία.

Η κρίση χρέους της Ελλάδας έχει περιορίσει πολύ τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει το ρεύμα των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στα σύνορά της, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ο στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε με τους (Ευρωπαίους) εταίρους μας, ότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί, τα χρήματα που θα δαπανήσει η Ελλάδα θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στους στόχους για το έλλειμμα που συμφωνήθηκαν με το πρόγραμμα βοήθειας.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη να δράσει γρήγορα και να δείξει αλληλεγγύη, ανταποκρινόμενη στην κρίση. «Η ενωμένη Ευρώπη κέρδισε, όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου», δήλωσε, αλλά πρόσθεσε ότι «εάν τώρα κτίσουμε τείχη στην Ευρώπη, δεν θα είναι αυτή η Ευρώπη του κοινού μέλλοντός μας».

Αναφερόμενος στις πολύμηνες, ταραχώδεις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι γνώριζε πως οι συζητήσεις θα ήταν δύσκολες. Πρόσθεσε, όμως, ότι εξεπλάγη από την προσπάθεια ακραίων συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη να ωθήσουν την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης. «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο (Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ) Σόιμπλε ήθελε μία διαίρεση της Ευρώπης, αλλά στο τέλος το έκανε», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι έχει μία σχέση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε, τέλος, την Ευρώπη να εντείνει τις προσπάθειες για επίτευξη διπλωματικής λύσης στη Συρία και κάλεσε τη Δύση να μην αφήσει τη Ρωσία έξω από τέτοιου είδους συνομιλίες.

«Αν θέλουμε να συζητήσουμε την προοπτική της παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας, πιστεύω ότι είναι λάθος να αποκλείσουμε τη Ρωσία από τις συζητήσεις αυτές», είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Τσίπρας.