ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται στην Ελλάδα για το προσφυγικό και ο Αυστριακός καγκελάριος

Έρχεται στην Ελλάδα για το προσφυγικό και ο Αυστριακός καγκελάριος

Για συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με θέμα την προσφυγική κρίση, φθάνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, όπως ανακοίνωσε απόψε στη Βιέννη η εκπρόσωπός του, Σουζάνε Ενκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, ο κ. Φάιμαν αναμένεται να επισκεφτεί τη Λέσβο μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να να σχηματίσει εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση ενός από τα κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων, τα αποκαλούμενα "Hotspots".

Η επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου στη Λέσβο πραγματοποιείται σε στενό συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και συμφωνήθηκε κατά τις χθεσινές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον κ. Φάιμαν και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμένεται να συζητηθούν οι ανάγκες της Ελλάδας σε χρηματοδότηση και προσωπικό για τα συνολικά πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων τα οποία προβλέπονται να δημιουργηθούν στη χώρα (σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω), και για τα οποία ο καγκελάριος έχει υποσχεθεί την αποστολή 100 Αυστριακών ειδικών οι οποίοι θα συνδράμουν στην κατασκευή και στη λειτουργία τους.

Σε συνεντεύξεις του το Σαββατοκύριακο, ο καγκελάριος επισημαίνει ότι η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αφήσει την Ελλάδα μόνη της στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και σημειώνει ότι η κατασκευή των Hotspots, στα οποία θα αποσαφηνίζεται εάν κάποιος έχει πιθανότητα να του χορηγηθεί άσυλο, κρίνεται απαραίτητη ώστε οι πρόσφυγες να μην φθάνουν ανεξέλεγκτα στην Κεντρική Ευρώπη.

«Εκείνοι οι οποίοι έχουν αυτή την πιθανότητα (σ.σ. χορήγησης ασύλου), θα πρέπει και να την αποκτούν και να κατανέμονται δίκαια στην ΕΕ, ενώ οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, πρέπει να στέλνονται πίσω», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βέρνερ Φάιμαν.

Ο Αυστριακός καγκελάριος είχε την Παρασκευή τηλεφωνικές συνομιλίες για το προσφυγικό, τόσο με τη Γερμανίδα ομόλογό του όσο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ την Τετάρτη, σε τηλεδιάσκεψη του με την Άνκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε υποσχεθεί την αποστολή 100 ειδικών από την Αυστρία στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να συνδράμουν στην εγκατάσταση και λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων.

Ήδη την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να αποσταλούν στην Ελλάδα Αυστριακοί «συντονιστές» από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών και την καγκελαρία, για να διαπιστώσουν επί τόπου τις ανάγκες για τη δημιουργία και λειτουργία των κέντρων, ώστε στη συνέχεια να επιλεγούν οι κατάλληλοι 100 ειδικοί, που θα προέρχονται από την Αστυνομία, τις ένοπλες δυνάμεις και άλλους τομείς της αυστριακής διοίκησης.

Σύμφωνα με την αυστριακή καγκελαρία, οι Αυστριακοί ειδικοί προορίζονται κυρίως για την καταγραφή των προσφύγων που ζητούν προστασία, σε συνεργασία με το Γραφείο Ασύλου της ΕΕ (EASO), καθώς επίσης για τον εντοπισμό και τη δίωξη δικτύων διακινητών, στο πλαίσιο της Europol.

Τα μέτρα και οι παραπέρα χειρισμοί στο προσφυγικό θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 15 και 16 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, που αναμένεται να δρομολογήσει τα επόμενα βήματα, καθώς, όπως αναφέρεται από την αυστριακή καγκελαρία, «ο χρόνος πιέζει, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί τα κέντρα καταγραφής και τα πρώτα από αυτά θα πρέπει να λειτουργούν πλήρως μέχρι τέλος του χρόνου».