ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προγραμματικές δηλώσεις - Μεϊμαράκης: Έρχεται ο πιο βαρύς χειμώνας που έχει περάσει (vid)

Προγραμματικές δηλώσεις - Μεϊμαράκης: Έρχεται ο πιο βαρύς χειμώνας που έχει περάσει (vid)

Ολομέτωπη επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Μεϊμαράκης, κατά την έναρξη της ομιλίας του, έκανε λόγο, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, για «πολιτική απάτη που στήσατε με τον κ. Καμμένο» και η οποία αποκαλύφθηκε.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τα μέτρα που προβλέπει.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε: «Έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας, ο πιο βαρύς που έχει περάσει. Βιαστήκατε να κάνετε εκλογές για να προλάβετε την φοροκαταιγίδα, για να προλάβετε τους νέους φόρους στα νησιά, στους αγρότες κλπ., να προλάβετε τις περικοπές. Αποδεικνύεται ότι άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές και άλλος μετά τις εκλογές. Από την επομένη των εκλογών η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου άρχισε να λέει άλλα. Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου, ο ΦΠΑ στα νησιά και στα ξενοδοχεία, η εισφορά αλληλεγγύης, ο φόρος για τα ενοίκια και ανεστάλη προσωρινά ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Μην μας λέτε ότι ψάχνετε ισοδύναμα, δεσμευθείτε εδώ ότι αυτό το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί».

«Πριν από οκτώ διαβάζατε άλλες προγραμματικές δηλώσεις», επεσήμανε ο κ. Μεϊμαράκης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση επενδύει στον καιροσκοπισμό, ενώ χαρακτήρισε «παρωδία» το δημοψήφισμα και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ευθύνεται για το κλείσιμο των τραπεζών.

«Γίνατε μνημονιακότερος των τροϊκανών. Δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα, όπως έχετε πει», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Αντί να γίνετε εθνικός ηγέτης, γίνατε κομματάρχης και οδηγήσατε τη χώρα σε εκλογές», πρόσθεσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ενώ δίνοντας το αντιπολιτευτικό του στίγμα είπε: «Εμείς στηρίζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές για να υπάρξουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι σε νέα μέτρα και νέους φόρους. Δεν θα τα ψηφίσουμε».

Κατηγόρησε, δε, τον κ. Τσίπρα ότι στις ΗΠΑ μίλησε εναντίον της χώρας - για τα θέματα διαφθοράς - και ότι δεν ήταν θέμα μετάφρασης.

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε και στο θέμα του χρέους, λέγοντας ότι είναι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση που αναιρεί τη δυνατότητα για αναδιάρθρωσή του, αντίθετα με όσα δημοσίως διακηρύσσει.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προχωρά στη μείωση των αγροτικών συντάξεων και στην αύξηση των φόρων, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει «χωρίς την ψήφο της ΝΔ, μόνο των ΑΝΕΛ».

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να κατονομάσει τους ολιγάρχες και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά «να φέρει επιτέλους το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες».

«Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και ξέρουμε όλοι ποιοι κάνουν παρέα με ποιον και ποιος στηρίζει ποιον», είπε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ υπογράμμισε ότι «προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε βρώμικο πόλεμο και πέταξε λάσπη, όταν υπαινισσόταν συμμετοχή στελεχών της ΝΔ σε σκάνδαλα».

Κατηγόρησε, ακόμη, τον πρωθυπουργό ότι πηγαίνει παντού απροετοίμαστος και ότι «δεν έχει διαβάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσαν οι υπουργοί του».

«Εσείς προκαλέσατε φυγή καταθέσεων, εσείς προκαλέσατε capital controls, εσείς προκαλέσατε την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση και τώρα εξαπατάτε τους δικούς σας βουλευτές λέγοντας ότι τώρα θα αλλάξετε τις διοικήσεις των τραπεζών», είπε ο κ. Μεϊμαράκης και ακολούθως διάβασε το σχετικό εδάφιο της συμφωνίας με τους δανειστές, όπου αναφέρεται ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα διορίζονται χωρίς παρέμβαση της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε στην Παιδεία, καλώντας την κυβέρνηση να ξεφύγει από τις ιδεοληψίες της. «Δεν μπορεί να ξεκινά η σχολική χρονιά με δεκάδες σχολεία κλειστά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της ΝΔ: «Εμείς διαθέτουμε ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, εκφράζουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις δεν έχουν σχέση με τη ΝΔ, εκφράζουμε την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά που έχει σαν κέντρο τον άνθρωπο. Εμείς πιστεύουμε στο μικρό και επιτελικό κράτος με μικρότερους φόρους».

Κλείνοντας, ο κ. Μεϊμαράκης είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Προχωρήστε και ψηφίστε μόνοι σας ό,τι υπογράψατε, εμείς λέμε όχι στον κρατισμό και στις πολιτικές που προσβάλλουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι στους φόρους, όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Ρoή Ειδήσεων