ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα σήμερα ο Μοσκοβισί - Τετ α τετ με Τσίπρα

Στην Αθήνα σήμερα ο Μοσκοβισί - Τετ α τετ με Τσίπρα

Διπλό μήνυμα κομίζει από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος από σήμερα (14/10/2015) και για δύο εικοσιτετράωρα θα βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους.

Ιδιαίτερης σημειολογικής αξίας η εσπευσμένη επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος όπως ανακοίνωσε θα επισκεφθεί την Αθήνα σήμερα, Τετάρτη (14/10/2015) και την Πέμπτη. Το ταξίδι Μοσκοβισί γίνεται στο πλαίσιο στήριξης της κυβέρνησης ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, της αξιολόγησης και όσων έπονται αυτών.

Βασικό αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι το δεύτερο κύμα των οροσήμων τα οποία θα συμπεριληφθούν στο επόμενο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, έτσι ώστε, μόλις περάσει από τη Βουλή, να «ξεκλειδώσει» η εκκίνηση της επίσημης αξιολόγησης από την τρόικα στο τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο κ. Μοσκοβίσι στις επαφές του με τις ελληνικές αρχές αναμένεται να τονίσει τη σημασία που έχει μια επιτυχημένη και ταχεία αξιολόγηση που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως τις 15 Δεκεμβρίου, χωρίς κούρεμα ανασφάλιστων καταθέσεων.

Η λίστα Νο 2 που θα συζητηθεί περιλαμβάνει πολλές από τις δράσεις «φωτιά» του μηνός Οκτωβρίου που καθυστέρησαν λόγω των εκλογών, και θα έρθει στο προσκήνιο αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την προσεχή Παρασκευή. Την επόμενη Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, το Euro Working Group θα περάσει «από κόσκινο» τις ρυθμίσεις που θα μπουν στο δεύτερο κατά σειρά πολυνομοσχέδιο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, καθώς και με οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

Εν όψει του ταξιδιού του ο κ. Μοσκοβισί κατέστησε σαφές ότι «η Κομισιόν συνεργάζεται με την Ελλάδα για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων» και αναφέρθηκε και στην ανάγκη πιστής εφαρμογής όσων έχουν συμφωνηθεί. «Αυτήν την περίοδο, οι σχέσεις των δύο πλευρών χαρακτηρίζονται από εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα» συμπλήρωσε.

Μήνυμα ότι η Ε.Ε. θα βοηθήσει την Ελλάδα να φέρει σε πέρας τα συμφωνηθέντα μέτρα έστειλε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που ανέφερε επίσης ότι εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα.

Το πρόγραμμα συναντήσεων του Επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα έχει ως εξής:

Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στις 17.00 στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη (ώρα 18.00, στο υπουργείο).

Την Πέμπτη θα έχει συναντήσεις με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα (ώρα 09.45) και αμέσως μετά με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο (ώρα 10.45, στο υπουργείο).

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μοσκοβισί θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και αμέσως μετά θα επισκεφθούν μαζί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, οι εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του οποίου συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η παρουσία του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα και το πρόγραμμα των συναντήσεων του καταδεικνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πάντα έτοιμη να συνδράμει, σε κάθε βήμα και κάθε φάση, στη μεγάλη προσπάθεια που καλείται να καταβάλει η χώρα για να ανακάμψει και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης» δηλώνει ο Πάνος Καρβούνης Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις