ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξαφνικό «φλερτ» ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού με φόντο την Κεντροαριστερά

Ξαφνικό «φλερτ» ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού με φόντο την Κεντροαριστερά

Σε τροχιά προσέγγισης φαίνεται ότι κινούνται – έστω με δειλά βήματα – το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, οι επικεφαλής των οποίων συναντήθηκαν χθες Πέμπτη (15/10/2015) σε πολιτικό συνέδριο που διοργάνωσε το think tank «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» τηςΆννας Διαμαντοπούλου, με θέμα τις «προοδευτικές λύσεις για το σήμερα και το αύριο» και με ομιλητές τηΦώφη Γεννηματάκαι τονΣταύρο Θεοδωράκη.

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Και οι δύο τάχθηκαν υπέρ της ανάδειξης και της ισχυροποίησης των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, με σκοπό μια συνεργασία που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα της χώρας.

«Ζητώ την συμμετοχή όλων όσων αισθάνονται ότι ανήκουν στον Προοδευτικό, Σοσιαλιστικό, Δημοκρατικό πολιτικό χώρο στις διαδικασίες της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Να είναι παρόντες χωρίς άλλες δεσμεύσεις, στις διαδικασίες της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ανοικτός σε έναν διάλογο, επισημαίνοντας: «Το Ποτάμι δεν έχει καμία σχέση με το παλιό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει διάλογος για αυτά που απασχολούν τη χώρα. Όμως άλλο η συμπόρευση με τους μηχανισμούς, άλλο ο διάλογος και η συνεργασία».

Σε κάθε περίπτωση το ραντεβού ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού ενδύεται έναν μανδύα επισημότητας, αφού οι τοποθετήσεις τόσο της κ. Γεννηματά όσο και του κ. Θεοδωράκη πραγματοποιήθηκαν παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου αλλά και αρκετών στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Μαγκριώτης, Κώστας Τριαντάφυλλος, Ρεγγίνα Βάρτζελη).

Στο συνέδριο μίλησε και ο πρώην ηγέτης της ιταλικής «Ελιάς» Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, ενώ το «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Η Άννα πίσω από το «προξενιό» και ο ρόλος του «Δικτύου»

Όπως γράφει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη «είμαστε ένα think tank με ευρωπαϊκό προσανατολισμό που ιδρύθηκε το 2013. Είμαστε μία ομάδα πολιτών που πιστεύουμε βαθιά στην ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης και την προοπτική της Ελλάδας μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πιστεύουμε πως η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα».

Από αυτή την παράγραφο και μόνο διακρίνεται ξεκάθαρα το κίνητρο πίσω από το διπλό κάλεσμα σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να συμμετάσχουν στο συνέδριο, αφού είναι δύο κόμματα που έχουν δηλώνουν με σαφήνεια των ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό.

Υπό το πρίσμα αυτό η κ. Διαμαντοπούλου ήταν εκείνη που αποφάσισε να υπάρξει ένα ευρύ κάλεσμα πολιτικών δυνάμεων που να απηχούν ιδέες και απόψεις κινούμενες στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο.

Η πρόεδρος του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» ποντάρει σημαντικά σε μια επανασυσπείρωση πολιτικών δυνάμεων και σχηματισμών που βρίσκονται πολύ κοντά ή ταυτίζονται με τα ιδεώδη της Κεντροαριστεράς.

«Δεν θα λέγαμε όχι στο Ποτάμι»

Εν τω μεταξύ και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τάχθηκε υπέρ μιας ενδεχόμενης συνεργασίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι καθόλου πρόωρη η συζήτηση για τη συγκρότηση του λεγόμενου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας».

«Όμως πρέπει όλοι μαζί να αποφασίσουμε το πολιτικό διακύβευμα. Να υπάρξει ο μετασχηματισμός αυτών των κομμάτων σε μια μεγάλη παράταξη. Η χώρα τώρα έχει ανάγκη αυτό τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας όσο ποτέ άλλοτε», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Να αφήσουμε τις συζητήσεις που αφορούν τα πρόσωπα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με βάση τις πολιτικές. Πρέπει να δούμε το πρόσφατο παρελθόν, τι συνέβη για να δούμε τι λάθη δεν πρέπει να ξανακάνουμε», επισήμανε – μεταξύ άλλων – ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Σχετικές ειδήσεις