ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Δημοκρατίας για προσφυγικό: «Καμία ορθόδοξη συνείδηση δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχη»

Πρόεδρος Δημοκρατίας για προσφυγικό: «Καμία ορθόδοξη συνείδηση δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχη»

«Στο επίκεντρο της Ανθρωπότητας και του προορισμούς της, βρίσκονται ο Ανθρωπος και η Ειρήνη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας σήμερα το πρωί την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης των Αθηνών «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην «απώλεια αθώων ψυχών στη Μεσόγειο» υποστήριξε: «Κι ακόμη τούτο, που αφορά πρωτίστως την Ορθοδοξία: Το Σπήλαιο και η Φάτνη της Βηθλεέμ δεν συμβιβάζονται ιδίως με μια Μεσόγειο, που εξ ορισμού συμβολίζει ιστορικώς το Φως και την Ειρήνη, η οποία μετατρέπεται σε χωνευτήρι αθώων ψυχών. Μπροστά σ' αυτήν την άφατη τραγωδία ουδεμία Ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη».

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο η Διεθνής Διάσκεψη αποκτά καίρια σημασία εξαιτίας του ότι διεξάγεται σε μία περίοδο μοναδικής ιστορικής κρισιμότητας η οποία προκύπτει πρωτίστως λόγω του ότι, για μιαν ακόμη φορά δυστυχώς, τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή κλονίζουν επικίνδυνα τα θεμέλια της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης των Λαών στην περιοχή. Τόνισε πως: «Λόγω της “έκρηξης”, κυριολεκτικώς, των ορών προσφύγων πολέμου, τα πλήγματα κατά της ειρήνης διαμορφώνουν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, αυτονοήτως αντίθετης προς κάθε έννοια Πολιτισμού και Δικαιοσύνης, η οποία προσλαμβάνει έτσι οιονεί πλανητικές διαστάσεις».

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πως: «Αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια τέτοια κατάσταση είναι εντελώς αντίθετη προς τις ιστορικές καταβολές της Μέσης Ανατολής. Και τούτο, διότι ο γεωγραφικός χώρος της Μέσης Ανατολής αποτέλεσε μιαν από τις πρώτες κοιτίδες ιστορικού πολιτισμού παγκοσμίως».

Στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Τορόντο, Υπέρτιμο και Εξαρχο παντός Καναδά, κ.Σωτήρια και με τον Προκαθήμενο του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας κ. Αράμ Α’. Επιπλέον στις 12.30 μμ., θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σχετικές ειδήσεις