ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα

Η διήμερη επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου προσέγγισης ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, συνοδεία πολυπληθούς αντιπροσωπείας, πραγματοποιεί από σήμερα, Πέμπτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η διήμερη επίσκεψη του γάλλου προέδρου κρίνεται ως ιδιαίτερης πολιτικής αλλά και οικονομικής σημασίας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του στη Βουλή το μεσημέρι (12:00) της Παρασκευής, καθώς εκτιμάται πως θα μιλήσει για τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα, την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ότι θα επαναλάβει την υποστήριξή του στην αναδιάρθρωση του χρέους «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης», όπως είχε δηλώσει στην Ευρωβουλή, αλλά και ότι θα επωφεληθεί της ευκαιρίας για να επαναλάβει και τις δικές του προτάσεις για την ΕΕ και τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες διπλωματικών πηγών από το Παρίσι, ο Φρανσουά Ολάντ δίνει ιδιαίτερη σημασία στο εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου, το οποίο ερμηνεύει μάλιστα «ως μήνυμα του ελληνικού λαού για την άρρηκτη σχέση του με την Ένωση και την ευρωζώνη, και αυτό σε μια περίοδο που η ίδια η Ευρώπη κλυδωνίζεται και ενώ ακούγονται υπαινιγμοί, ακόμα και διάσπασής της».

Ερμηνεύοντας την ψήφο των Ελλήνων με αυτόν τον τρόπο, η Γαλλία στέλνει σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη, για ενίσχυση «της εμπιστοσύνης» που οφείλει πλέον προς τον ελληνικό λαό.

Ένα δεύτερο μήνυμα που η Γαλλία επιδιώκει με αυτό το διήμερο ταξίδι στην Αθήνα, είναι ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνο κρίση, αλλά είναι ένα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό με δεξιότητες και ικανό για επιτυχή συνεργασία», υπογράμμισε ο ίδιος διπλωμάτης. Εξού και η θέληση του Γάλλου προέδρου να κινητοποιήσει τους Γάλλους επενδυτές, σημαντικός αριθμός των οποίων τον συνοδεύουν, «ώστε να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την έλξη επενδύσεων».

Ενόψει του ταξιδιού του στην Αθήνα, ο Φρανσουά Ολάντ εμφανίζεται αποφασισμένος να βοηθήσει την Ελλάδα. «Είναι καιρός η Ελλάδα να εξέλθει οριστικά από την κρίση. Και θα είμαι εκεί για να τη βοηθήσω, όπως έκανα πάντα στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δηλώνει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Αν και «το πρόγραμμα είναι βεβαρημένο και οι προθεσμίες σύντομες», σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Φρανσουά Ολάντ στη συνέντευξή του, είναι καιρός η Ελλάδα «να εξέλθει οριστικά από την κρίση» και να «αγκυροβολήσει μόνιμα στη ζώνη του ευρώ». Υποστηρίζει δε για τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως χαρακτηρίζεται από «θάρρος και διαύγεια».
Αν και δηλώνει αποφασισμένος να στηρίξει την Ελλάδα, δεν παραλείπει να υπενθυμίσει πως η συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο Ιούλιο, βασίζεται στην υπευθυνότητα που θα πρέπει να δείξει η Αθήνα η οποία πρέπει, κατά τον Φρανσουά Ολάντ να εφαρμόσει «δύσκολες και επιβλητικές μεταρρυθμίσεις».
Επίσης, δηλώνει στην «Καθημερινή» πως: «Ερχομαι και με ένα μήνυμα που απευθύνεται σε όλους και ιδίως στις γαλλικές εταιρείες: ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα».

Στην Αθήνα τρεις υπουργοί

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι Γάλλοι επενδυτές έχουν σήμερα το πρωί, τις πρώτες επαφές τους με τους Έλληνες επιχειρηματίες και φορείς.

Ανάμεσα στους εκπροσώπους των γαλλικών επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον Γάλλο πρόεδρο και στοχεύουν σε περαιτέρω συνεργασίες, είναι και ορισμένες διεθνούς εμβέλειας εταιρείες, σε πρωτοποριακούς τομείς. O Φρανσουά Ολάντ συνοδεύεται από τρεις βασικούς υπουργούς, τον υπουργό οικονομικών Μισέλ Σαπέν, την υπουργό Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και την υπουργό Πολιτισμού Φλερ Πελερέν.

Η Γαλλία προτίθεται να υποστηρίξει την Ελλάδα με τεχνική βοήθεια σε τρεις τομείς: στο φορολογικό, (εκπαίδευση προσωπικού, ψηφιοποίηση), στη διοίκηση και στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας (για αξιοποίησή της).

Ελληνογαλλική διακήρυξη συνεργασίας θα υπογράψουν Τσίπρας και Ολάντ

Για τους τομείς αυτούς θα υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ενώ παράλληλα ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν θα συνεργασθεί με τον Έλληνα ομόλογο του, για την άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Θέληση του Φρανσουά Ολάντ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ενίσχυση των σχέσεων με τα πανεπιστήμια, με ανταλλαγές, αλλά και προσκλήσεις Ελλήνων σπουδαστών για τρίτο κύκλο και ντοκτορά στη Γαλλία.

Ο πολιτιστικός τομέας και η καλλιτεχνική δημιουργία, διατηρούν μια σημαντική θέση για τον Γάλλο πρόεδρο, εξ' ου και η επιθυμία του να συναντήσει σήμερα το βράδυ, σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες και διανοούμενους.

Το πρόγραμμα του Ολάντ

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου

- 16.50: Άφιξη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ και της επίσημης αντιπροσωπείας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Υποδοχή από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Αναχώρηση των κ.κ. Ολάντ, Τσίπρα και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
- 17.20 - 17.40: Άφιξη στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη των κ.κ. Ολάντ, Τσίπρα και υποδοχή από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο. Ακολουθεί τελετή κατάθεσης στεφάνου.
-17.40: Αναχώρηση του Γάλλου προέδρου και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Προεδρικό Μέγαρο.
-17.45: Επίσημη τελετή υποδοχής από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
- 18.00 - 18.30: Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
- 18.30 - 19.00: Διευρυμένες συνομιλίες δύο αντιπροσωπειών.
- 19.00 - 19.10: Τελετή παρασημοφόρησης.
- 19.10: Αναχώρηση του κ. Ολάντ και της επίσημης αντιπροσωπείας για το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».
- 19.50: Αναχώρηση των μελών της επίσημης αντιπροσωπείας για το Προεδρικό Μέγαρο.
- 19.55: Αναχώρηση του Γάλλου προέδρου για το Προεδρικό Μέγαρο.
- 20.00 - 21.30: Επίσημο δείπνο

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου

- 08.30: Αναχώρηση του κ. Ολάντ και της επίσημης αντιπροσωπείας για την πρεσβεία της Γαλλίας.
- 08.30 – 09.30: Συνάντηση του Γάλλου προέδρου με επιχειρηματίες.
- 09.40: Αναχώρηση κ. Ολάντ και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Μέγαρο Μαξίμου.
- 09.45: Κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Ολάντ με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Ακολουθούν διευρυμένες συνομιλίες, υπογραφή Κοινής Δήλωσης και κοινή συνέντευξη Τύπου
- 11.55: Αναχώρηση του Γάλλου Προέδρου, του Έλληνα πρωθυπουργού και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Κοινοβούλιο.
- 12.15 - 12.45: Ομιλία του Φρανσουά Ολάντ στο Κοινοβούλιο.
- 12.55: Αναχώρηση των κ.κ. Ολάντ, Τσίπρα και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Μουσείο της Ακρόπολης.
- 13.30 - 14.50: Περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης και γεύμα προς τιμήν του Γάλλου προέδρου που παραθέτει ο κ. Τσίπρας
- 14.55: Αναχώρηση του κ. Ολάντ και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
- 15.00: Τελετή ανακήρυξης του Φρανσουά Ολάντ ως Επίτιμου Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- 16.00: Αναχώρηση του Γάλλου προέδρου για τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6, Αθήνα).
- 16.10 - 17.30: Συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας.
- 17.30 – 18.30: Επίσκεψη του κ. Ολάντ στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Κοράλλια» (Κηφισίας 44, Μαρούσι).
- 18.30: Αναχώρηση του Γάλλου προέδρου και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»
- 18.50: Άφιξη. Προπομπή από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
- 19.00: Αναχώρηση του Γάλλου προέδρου και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Παρίσι με ειδική πτήση.

«Φρούριο» η Αθήνα

Δρακόντεια αναμένεται να είναι σήμερα, Πέμπτη (22/10/2015) τα μέτρα ασφαλείας, με περισσότερους από 2.500 αστυνομικούς στο «πόδι» και την Αθήνα να θυμίζει ένα πραγματικό φρούριο, ενόψει της διήμερης επίσκεψης στην Αθήνα του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Πολλοί δρόμοι της πρωτεύουσας αναμένεται να κλείσουν εξαιτίας της αυτοκινητοπομπής του Γάλλου Προέδρου, ενώ εξονυχιστικός έλεγχος θα είναι ο έλεγχος όλων των σημείων από τους άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Άνδρες της ασφάλειας θα «χτενίζουν» τους δρόμους της Αθήνας , ενώ την ίδια ώρα θα πετούν συνεχώς ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας πάνω από τα σημεία όπου θα βρίσκεται ο Γάλλος Πρόεδρος.

Παράλληλα, πολύ αυστηρά θα είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα ισχύσουν και στη Βουλή, μεθαύριο, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, όπου ο Γάλλος Πρόεδρος θα εκφωνήσει ομιλία, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της παραμονής του κ. Ολάντ στη Βουλή, θα απαγορεύεται η μετακίνηση υπαλλήλων στο εσωτερικό της, ενώ θα πρέπει από νωρίς να βρίσκονται όλοι στις θέσεις τους.

Σχετικές ειδήσεις