ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Ο ΟΗΕ υπηρετεί πιστά το διεθνές δίκαιο

Παυλόπουλος: Ο ΟΗΕ υπηρετεί πιστά το διεθνές δίκαιο

«H Ελλάδα, θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά στις εργασίες του ΟΗΕ και, ειδικότερα, στις διεργασίες για τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό και την αναβάθμιση του ρόλου του, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ικανότητας του Οργανισμού να υπηρετεί πιστά το διεθνές δίκαιο και να προωθεί το όραμα των ιδρυτών του για έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τον Εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Ιδίως δε να επιβάλει την τελική εφαρμογή των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού η μη εφαρμογή τους συνιστά ένα θεσμικώς και πολιτικώς μεγάλο κι επώδυνο έλλειμμα, όπως αποδεικνύει το παράδειγμα της ανοχής ως προς την συνέχιση της παράνομης τουρκικής κατοχής τμήματος της Μαρτυρικής Κύπρου, ανεξάρτητου Κράτους και ισότιμου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης» πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Παράλληλα, τόνισε ότι το διακύβευμα είναι φιλόδοξο, όπως φιλόδοξο θεωρήθηκε από κάποιους και το όλο εγχείρημα των Ηνωμένων Εθνών πριν από 70 χρόνια. Είναι όμως χρέος μας απέναντι στην ιστορία μας και, κυρίως, έναντι των μελλοντικών γενεών, να το αναλάβουμε και να το υπηρετήσουμε με συνέπεια και αυταπάρνηση, επισήμανε, για να προσθέσει ότι «σήμερα ο ρόλος του ΟΗΕ εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντικός και κρίσιμος για την αντιμετώπιση παλαιών κρίσεων και νέων προκλήσεων».

«Εντούτοις» παρατήρησε «όσο επίκαιρος παραμένει σήμερα ο Χάρτης του ΟΗΕ και οι στόχοι του, τόσο επίκαιρη παραμένει, δυστυχώς, και η λέξη «κρίση». Πανταχού παρούσα, δυστυχώς, ανά τον κόσμο, είτε λαμβάνει πολιτική, οικονομική, είτε ανθρωπιστική διάσταση -όπως, για παράδειγμα, το σημερινό οξύ προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα που συνδυάζει και τις τρεις αυτές διαστάσεις- η κρίση πλήττει πάντα τους πιο αδύναμους. Και συνιστά υπόμνηση για τον Οργανισμό ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά του, ώσπου να εκπληρώσει την σημαντική αποστολή του, όπως περιγράφεται στο Προοίμιο και όπως περιγράφεται στο Προοίμιο και στο 1ο άρθρο του Χάρτη του».

Ο Κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, επίσης, ότι ο στόχος παραμένει πάντα ίδιος: Ένας κόσμος όπου θα κυριαρχεί η ειρήνη, η δημοκρατία και η ευημερία για όλους. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, κάθε επέτειος από την ίδρυση του ΟΗΕ, πέρα από ευκαιρία εορτής και αναγνώρισης της προσφοράς του Οργανισμού στην Ανθρωπότητα, είναι και μία ευκαιρία για να ανανεώσουμε την αφοσίωσή μας και την δέσμευσή μας στις αρχές και τα ιδανικά του Οργανισμού και την κοινή βούληση να εξακολουθήσουμε, μ' ακόμη περισσότερη ζέση και αποφασιστικότητα, ν' αγωνιζόμαστε γι' αυτά, ώστε να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικός.

Σχετικές ειδήσεις