ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντομπρόβσκις: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Ντομπρόβσκις: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στέλνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος έρχεται τη Δευτέρα στην Αθήνα για επαφές με την κυβέρνηση.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, που φτάνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, υπουργούς αλλά και τον διοικητή της ΤτΕ, για να συζητήσει τη βέλτιστη δυνατή υλοποίηση, τόσο των δεσμεύσεων της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος πού συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, όσο και των επενδύσεων με ευρωπαϊκούς πόρους. Στόχος παραμένει πάντα η ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η οριστική έξοδος από τη κρίση.

Μια μέρα πριν από την άφιξή του ο Βάλντις Ντομπρόβσκις στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως «δεν υπάρχει επ’ ουδενί χρόνος για χάσιμο» για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

Στο θέμα του χρέους ο κ. Ντομπρόβσκις μιλά για μακρύτερες περιόδους αποπληρωμής και χάριτος, ενώ προσθέτει ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα θα βρίσκεται στον σωστό δρόμο όταν έρθει η ώρα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Όσον αφορά στην ταραχώδη σχέση μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, ο κ. Ντομπρόβσκις παραδέχεται ότι «οι δύσκολες και κουραστικές διαπραγματεύσεις έχουν προκαλέσει σοβαρότατη διάβρωση στην εμπιστοσύνη», διευκρινίζει όμως ότι υπάρχουν λόγοι πίστης στην εκπλήρωση των ελληνικών υποσχέσεων, πρωτίστως διότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με βάση τη συμφωνία είναι στο συμφέρον «της χώρας και του λαού».

Για το σενάριο του Grexit, ο κ. Ντομπρόβσκις το διατηρεί αποφεύγοντας να το αποκλείσει ξεκάθαρα, δηλώνοντας με νόημα ότι «με τη συνεπή εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» η Ελλάδα μπορεί να είναι ένα επιτυχημένο μέλος του κοινού νομίσματος.

Για το χρέος, επαναβεβαίωσε την πάγια ευρωπαϊκή θέση πως δεν τίθεται προς συζήτηση κάποιο «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας, αλλά σε κοινή γραμμή με τη γερμανική τακτική άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των δανείων στήριξης, με μεγαλύτερη περίοδο χάριτος.

Σχετικές ειδήσεις