ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Δεν κάναμε κούρεμα στους ομολογιούχους γιατι θα ήμασταν επιρρεπείς σε αγωγές

Τσακαλώτος: Δεν κάναμε κούρεμα στους ομολογιούχους γιατι θα ήμασταν επιρρεπείς σε αγωγές

Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Απο την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι προκρίθηκε η κατεπείγουσα διαδικασία καθώς αύριο θα ανακοινωθούν «οι τελικοί αριθμοί για την ανακεφαλαιοποίηση και για τα δύο σενάρια»

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι μέχρι τελευταία στιγμή υπήρχαν αρκετές ασάφειες αναφέροντας το παράδειγμα της αντιμετώπισης των senior bond holders (ομολογιούχοι).

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Eurogroup θα έπρεπε να επιβληθεί «bail in» (κούρεμα) των ομολογιούχων όμως «τότε θα ήμασταν επιρρεπείς σε αγωγές». Επίσης τόνισε ότι ένα από τα «ανοικτά» ζητήματα που αντιμετώπισε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ήταν η μετατροπή των προνομιούχων μετοχών. «Σε τι θα μετατραπούν και με ποια τιμή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει ότι αυτά τα ζητήματα θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί την Κυριακή.

Από την πλευρά της ΝΔ ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση γνώριζε την ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση από τον περασμένο Αύγουστο και άρα ακυρώνεται ο παράγοντας τους απρόοπτου που θα δικαιολογούσε την κατεπείγουσα διαδικασία.

Απο το ΚΚΕ ο κ. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε «θα ήταν ευχάριστη έκπληξη αν φέρνατε ένα νομοσχέδιο με κανονική διαδικασία. Διαφωνούμε».

Από το Ποτάμι τέλος ο Χάρης Θεοχάρης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι «ατελές» και πως πιθανότατα θα το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί να καταθέσει τροπολογίες για να διορθώσει τα λάθη του.

Σχετικές ειδήσεις