ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουβέλης: Τα ισοδύναμα θα μπορούσαν να αναζητηθούν σε βόιο κρέας, ποτά ή καπνικά προϊόντα

Κουβέλης: Τα ισοδύναμα θα μπορούσαν να αναζητηθούν σε βόιο κρέας, ποτά ή καπνικά προϊόντα

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναζητήσει «ισοδύναμα», αντί της διακύμανσης του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, σε άλλους τομείς, όπως στο βόιο κρέας, στα ποτά ή στα καπνικά προϊόντα, τόνισε ο τέως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και πρόεδρος της «Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (Ε.ΚΙ.Ε.Α.), Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» στην εκπομπή «Δύο στις 12» και στους δημοσιογράφους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι παρά την «ανελαστικότητα της ευρωπαϊκής συμπεριφοράς» και το ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η χώρα θα πρέπει «κάθε φορά να κάνει τις καλύτερες επιλογές», θα μπορούσαν οι επιλογές της κυβέρνησης να είναι διαφορετικές στο θέμα της διακύμανσης του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς «τα ισοδύναμα δεν ήταν καταγεγραμμένα» και συνέχισε:

«Ήταν μια λαθεμένη πολιτική από την μεριά της κυβέρνησης. Θα μπορούσε, ολοκληρώνοντας τις επιλογές της, να αναζητήσει τα ισοδύναμα -και ήταν δυνατόν να τα αναζητήσει- σε μια σειρά από άλλους τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας του τόπου. Θα μπορούσε να τα αναζητήσει και στο βόιο κρέας, θα μπορούσε να τα αναζητήσει και στα ποτά, θα μπορούσε να τα αναζητήσει και στα καπνικά προϊόντα. Αλλά εκείνο το οποίο έπραξε η κυβέρνηση ήταν, από τη μια μεριά έπραξε το ένα, από την άλλη είχε μια μετάπτωση και όλα αυτά, αν θέλετε, όχι μόνο καθυστέρησαν, αλλά δυσφήμισαν επί της ουσίας και την αναζήτηση του ικανού ισοδυνάμου».

«Το βόιο κρέας, όπως ξέρετε, σε ποσοστό του 85% του καταναλισκομένου κρέατος εισάγεται από την αλλοδαπή. Και εδώ πρέπει να αναζητήσει κανείς και γιατί η αρχική εμμονή των ευρωπαίων να μην επιβληθεί ΦΠΑ περαιτέρω στο βόιο κρέας. Μην τυχόν πρόκειται για τη διαφύλαξη και την προστασία συμφερόντων που έχουν σχέση με τα εισαγόμενα κρέατα;» διερωτήθηκε ο κ. Κουβέλης και έφερε ως αντίστοιχο παράδειγμα και την επιβολή αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα ελληνικά τουριστικά νησιά, σε σχέση με την ύπαρξη ανταγωνιστικών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, ευρωπαϊκών συμφερόντων, στα μικρασιατικά παράλια. «Προφανώς, η πολιτική διάσταση, που έχει σχέση και με επιμέρους ενδοευρωπαϊκά συμφέροντα, είναι παρούσα» πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η στήριξή του προς αυτόν έχει να κάνει με το ότι «διάλεξε τη συνολική ευρωπαϊκή πορεία» και με τη «σαφήνεια» με την οποία απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ζητώντας την ψήφο του. Τόνισε ότι η Ε.ΚΙ.Ε.Α. ως νέα πολιτική κίνηση, με στόχο «να ενθαρρύνει το διάλογο στο χώρο της αριστεράς και να αναλάβει πρωτοβουλίες ενωτικού χαρακτήρα» αποσκοπεί στο «να αναδειχθεί η ανάγκη μεταρρυθμιστικών πολιτικών, με ευρωπαϊκό πρόσημο και αριστερό χαρακτήρα».

«Δεν ομιλώ κατ' ανάγκη για ισοδύναμα. Η έννοια του ισοδυνάμου ξέρετε είναι πολύ σχετική. Μιλάω για παράλληλες πολιτικές, οι οποίες είναι δυνατόν να αντιρροπούν και να αντισταθμίζουν» είπε ο κ. Κουβέλης και ως παράδειγμα ανέφερε: «Η σθεναρή στάση για το αναπαλλοτρίωτο της πρώτης κατοικίας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα».

«Η δεξιόστροφη στροφή της ηγεσίας των κομμάτων της λεγόμενης κεντροαριστεράς αφήνει κενό εκπροσώπησης σε ένα χώρο κοινωνικά και πολιτικά προοδευτικό, με τον οποίο στο παρελθόν -ιδιαίτερα στις μεγάλες ιστορικές στιγμές- η αριστερά είχε συνυπάρξει» τόνισε ο κ. Κουβέλης, απαντώντας σε ερώτηση, σε ποιους από το χώρο της κεντροαριστεράς σκοπεύει να απευθυνθεί η Ε.ΚΙ.Ε.Α. και συνέχισε:

«Είναι προφανές ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν περιλαμβάνεται η δεξιόστροφη στάση της ηγεσίας των κομμάτων της αυτοαποκαλούμενης κεντροαριστεράς και προδήλως δεν αναφέρεται στην τέως ΔΗΜΑΡ, στη νυν ΔΗΜΑΡ, η οποία με έναν γνωστό τρόπο επέλεξε τη συνύπαρξη της, τη συμπόρευσή της - και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και συγκεκριμένες διαδικασίες απαράδεκτες - με το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο βεβαίως και αφομοιώνεται».

Σχετικές ειδήσεις