ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πεδίο μάχης η ΝΔ για ένα ντιμπέιτ

Πεδίο μάχης η ΝΔ για ένα ντιμπέιτ

Διαξιφισμοί για γερά νεύρα διεξάγονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Νέα Δημοκρατία καθώς επανήλθε για ακόμη μία φορά στο τραπέζι το ζήτημα της διεξαγωγής ή μη μιας τηλεμαχίας ανάμεσα στους τέσσερις υποψηφίους για το χρίσμα του προέδρου.

«ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ» Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΩΝ 4 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΛΠΕΣ – ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ – ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΣΤΡΟΦΕΣ Ο ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ

Ταυτόχρονα, ο εκνευρισμός οξύνεται καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ανεβασμένα τα ποσοστά του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος, αν και δεύτερος στην προτίμηση των εκλογέων, φαίνεται ότι κερδίζει την πρωτιά στα λεγόμενα «ποιοτικά κριτήρια».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας όσο και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης επιμένουν στη διεξαγωγή του ντιμπέιτ, με τους δύο πρώτους, ωστόσο, να τηρούν μια πιο ήπια στάση. Ο κ. Γεωργιάδης, πάντως, στην επιστολή του προς τα όργανα του κόμματος και ειδικότερα προς τον Ανδρέα Παπαμιμίκο επισήμαινε ότι «όποιος εκφράζει φόβους για την ενότητα του κόμματος με το debate δεν υπηρετεί την ενότητα του κόμματος».

Από την πλευρά του ο κ. Παπαμιμίκος, απαντώντας στην επιστολή του Άδωνι Γεωργιάδη, δήλωσε αναρμοδιότητα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος (ΚΕΦΕ) ως προς τη διεξαγωγή ντιμπέιτ, υποστηρίζοντας ότι «σύμφωνα με το καταστατικό δεν είναι αρμόδια για μια τέτοια ενέργεια».

«Αυτό που μπορώ και αποδέχομαι να κάνω, υπό την ιδιότητά μου όμως του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, είναι να υλοποιήσω τυχόν κοινή απόφαση όλων ανεξαιρέτως των υποψηφίων Προέδρων, η οποία θα επικυρωθεί με κοινό πρακτικό, που θα υπογράφεται από τους ίδιους εσάς, με το οποίο θα καθορίζονται οι χρόνοι και τόποι διεξαγωγής τυχόν συνδιασκέψεων, τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν σ’ αυτές και οι λοιπές απαραίτητες τεχνικές, οικονομικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή τους», δήλωσε με νόημα ο Ανδ. Παπαμιμίκος, πετώντας, επί της ουσίας, το «μπαλάκι» της πρωτοβουλίας στον πρόεδρο της ΝΔ, Βάγγελη Μεϊμαράκη.

Ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετος ως προς τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας, ενώ έσπευσε να αιτιολογήσει τη θέση του αυτή μέσω Twitter, γράφοντας χαρακτηριστικά:

MEIMARAKIS

Τζιτζικώστας: Ενοχλεί το σύστημα η υποψηφιότητά μου – Μου πετούν λάσπη

Εν τω μεταξύ, τα αναβαθμισμένα ποσοστά που εμφανίζει ο Απόστολος Τζιτζικώστας μόλις 19 ημέρες πριν τις εσωκομματικές κάλπες στη ΝΔ φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να προκαλούν εκνευρισμό στις τάξεις των υπολοίπων συνυποψηφίων του.

Ο ίδιος, μάλιστα, χθες Δευτέρα (02/11/2015) κατά την ομιλία του στην Κηφισιά, άφησε αιχμές, «φωτογραφίζοντας» ειδικότερα τον Κυρ. Μητσοτάκη.

«Είμαι υπέρ του διαλόγου και στα όργανα και στη βάση και δημόσια. Άλλωστε, έχω προτείνει τη διοργάνωση θεματικών συνδιασκέψεων.

Υπάρχει μία και μόνη προϋπόθεση: να συμμετέχουμε όλοι οι υποψήφιοι, γιατί μόνο έτσι θα διαφυλάξουμε την εικόνα της παράταξης, μόνο έτσι θα βγει κερδισμένη ΝΔ. Οτιδήποτε άλλο θα πληγώσει την παράταξη και δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη διαδικασία. Ο διάλογος δεν είναι σόου», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Κανένας από τους συνυποψήφιούς μου δεν δέχτηκε τη λάσπη που έχω δεχτεί εγώ. Καμία άλλη υποψηφιότητα δεν ενόχλησε το σύστημα όσο η δική μου. Τώρα ανακυκλώνουν και πάλι διάφορα σενάρια για δήθεν κωλύματα.

Και για να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή, επειδή βλέπω πολλούς έτοιμους να κάνουν σημαία την μία ή την άλλη γνώμη, αγνοώντας το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, ξεχνώντας σκόπιμα την πρόσφατη ιστορία της χώρας. Δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο για τον πρωθυπουργό. Είναι τόσο σαφές, τόσο ξεκάθαρο. Καταλαβαίνω την αγωνία των μηχανισμών της ακινησίας, αλλά δεν θα αλλάξουμε και το Σύνταγμα για να ησυχάσουν».

Φαίνεται ότι ο πόλεμος καλά κρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι όπως όλα δείχνουν, οι επόμενες 19 ημέρες μέχρι τις εσωκομματικές κάλπες προδιαθέτουν για μια αιματηρή «μητέρα των μαχών», με φόντο το «γαλάζιο δαχτυλίδι» της προεδρίας.

Σχετικές ειδήσεις