ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαναφέρει το σενάριο έκτακτης ανάγκης ο Σουλτς

Επαναφέρει το σενάριο έκτακτης ανάγκης ο Σουλτς

Τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας με το προσφυγικό ζήτημα συνέδεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διμερή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΡΗΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σουλτς διατύπωσε τη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση, δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα.

Για το λόγο αυτό, πρότεινε να γίνει χρήση της ρήτρας εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας για την Ελλάδα, όπως προβλέπεται για τις χώρες, οι οποίες χαρακτηρίζονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σουλτς έχει κάνει και στο παρελθόν ανάλογες προτάσεις, σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, με αφορμή και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. Ωστόσο, αυτή τη φορά, η σύνδεση γίνεται με αφορμή τις αυξημένες προσφυγικές ροές.

Τόσο στη διμερή όσο και στην τετραμερή συνάντηση, η οποία προηγήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα, Σουλτς, Άσελμπορν, Αβραμόπουλου, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και να απορροφηθούν τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για τη στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό ζήτημα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν σύμφωνες στη θέση ότι η αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών συναρτάται με τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης προσφύγων στην Τουρκία, καθώς και με την ενίσχυση της φύλαξης των τουρκικών συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σουλτς καλωσόρισε την πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα να επισκεφθεί την Άγκυρα, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη γειτονική χώρα και εκ μέρους της Ε.Ε.

Αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Σουλτς έκανε λόγο για ανάγκη να συνεχιστούν οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, εν όψει και της επικείμενης συνεδρίασης του Eurogroup.

Σχετικές ειδήσεις