ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βερναρδάκης: Έρχονται μικρές αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους

Βερναρδάκης: Έρχονται μικρές αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους

«Ξεπάγωμα» των τριετιών από 01-01-2016 και συνακόλουθες μικρές αυξήσεις της τάξης των 30-50 ευρώ στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων προανήγγειλε σήμερα, Πέμπτη (05/11/2015) ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή του σχεδίου νόμου για νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο στο Δημόσιο.

«Το Δημόσιο έχει χάσει τα τελευταία πέντε χρόνια έχει χάσει 350.000 ανθρώπους δυστυχώς οι οποίοι έχουν αποχωρήσει. Οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες σε τραγικό βαθμό. Έχουν γίνει περικοπές μισθών και έχουν γίνει αρκετές εξοικονομήσεις σε δαπάνες και λειτουργικά έξοδα. Δεν υπάρχει κάτι που δεν γίνεται. Όταν έχει μειωθεί το 30% των υπαλλήλων και 30% των μισθών σε όσους έχουν απομείνει μιλάμε για δραματική μείωση», δήλωσε ο κ. Βερναρδάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Real FM».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η αναδιανομή θα χρηματοδοτηθεί με την σταδιακή απομείωση ορισμένων μισθών μέχρι το 2021, μέχρι να «σβήσει» η προσωπική διαφορά που υπάρχει στους μισθούς, ενώ διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα υπάρξουν μειώσεις.

Σχετικά με τις δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου, σημείωσε ότι έχει γίνει σημαντική μείωση μισθών και περικοπές των δαπανών, ενώ τόνισε ότι το Δημόσιο αυτά τα πέντε χρόνια έχει χάσει 350.000 υπαλλήλους, με αποτέλεσμα, όπως είπε, όλες του οι δομές να είναι υποστελεχωμένες.

«Αυτό που πρέπει να συνηθίσουμε είναι ότι μειώνουμε κι εξοικονομούμε, αλλά όλη αυτή η εξοικονόμηση πρέπει να πηγαίνει κάπου παραγωγικά. Πρέπει να μπούμε σε μία λογική αναδιανομής οπωσδήποτε. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι με το σενάριο που έχει επεξεργαστεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν θα έχουμε μειώσεις μισθών για ένα μεγάλο κομμάτι των δημοσίων υπαλλήλων. Για ένα μικρό ποσοστό θα υπάρξουν μικρές αυξήσεις 30, 40, 50 ευρώ».

Ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Βερναρδάκης διευκρίνισε ότι δεν είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος, ενώ τόνισε πως «η πληροφόρηση που έχω εγώ είναι ότι στη συνάντηση με τον κ. Μοσκοβισί τα πράγματα πήγαν αρκετά καλά. Ούτε πιέσεις υπήρξαν ούτε ήταν ασφυκτικές. Για τα κόκκινα δάνεια υπήρξε η τοποθέτηση του κ. Μοσκοβισί ότι οποιαδήποτε λύση δοθεί δεν θα είναι σε βάρος της κοινωνικής συνοχής».

«Είναι κάποιες διαπραγματεύσεις που έχουν κάποιες γραμμές για όλους τους διαπραγματευτές. Δεν νομίζω ότι έχουμε καθυστερήσει. Υπάρχουν πάντα νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες. Και οι θεσμοί το αντιλαμβάνονται αυτό. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να επιλυθούν γρήγορα αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε κακό δρόμο», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.