ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λαμπεντούζα ο Γ. Μουζάλας

Στη Λαμπεντούζα ο Γ. Μουζάλας

«Ιδιαίτερα χρήσιμη η ανταλλαγή τεχνογνωσίας Ιταλίας-Ελλάδας για την οργάνωση των hot spots».

Το νησί της Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας, επισκέφθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο Γιάννης Μουζάλας διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή από τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές.

Χθες, στη Ρώμη, ο κ. Μουζάλας είχε συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ανζτελίνο Αλφάνο, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα που αφορούν την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, ο κ. Μουζάλας θέλησε να τονίσει:

«Ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επίσκεψη, με θετική υποδοχή. Επισκέφθηκα το κέντρο πρώτης φιλοξενίας, μίλησα με τους μετανάστες αλλά και με τους εργαζόμενους στο κέντρο αυτό. Νομίζω ότι ήταν ένα ταξίδι, το οποίο, πέρα από τη συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, είχε και μεγάλη χρησιμότητα και λόγω της επίσκεψης αυτής στη Λαμπεντούζα. Οι ροές είναι σαφώς μικρότερες από εκείνες που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας, αλλά θεωρώ ότι θα μας χρησιμεύσει για να έχουμε πρακτικές βελτιώσεις στο δικό μας σύστημα hot spot στην Ελλάδα».

Ο αναπληρωτής υπουργός προσέθεσε, παράλληλα, ότι «Ιταλία και Ελλάδα, με διαφορετική ένταση κάθε φορά, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Είναι η αρχή του διαδρόμου, ενός διαδρόμου που έχει μη ελεγχόμενες πόρτες. Πρόκειται, δηλαδή, για μια ιδιαίτερα χρήσιμη ανταλλαγή, και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δυο χωρών θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν μια όσο γίνεται αποδοτικότερη επαφή».