ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σβίγγου: Προστασία της πρώτης κατοικίας όσων αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν

Σβίγγου: Προστασία της πρώτης κατοικίας όσων αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν

«Σε όλες τις επαφές της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, καταδεικνύονται οι κοινωνικές ανάγκες, τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών και επιβεβαιώνονται οι προσπάθειες για μια ισότιμη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», τόνισε η Ρ. Σβίγκου.

«Η πρώτη κατοικία των πολιτών, οι οποίοι και αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους, πρέπει να προστατευτεί. Οι συνταξιούχοι και οι αγρότες που ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και είδανε το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά, πρέπει επίσης να προστατευτούν», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Το Χωνί».

Με αφορμή τις πρόσφατες επισκέψεις των Φρ. Ολάντ, Μ. Σουλτς και Π. Μοσκοβισί, επισημαίνει ότι «σε όλες τις επαφές της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, καταδεικνύονται οι κοινωνικές ανάγκες, τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών και επιβεβαιώνονται οι προσπάθειες για μια ισότιμη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

«Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε», συνεχίζει, «τόσο για τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως είναι οι πλειστηριασμοί, όσο και για το επόμενο μεγάλο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους». Απαντώντας σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για «επικοινωνιακές φιέστες», σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι «μάλλον θυμούνται τα δικά τους περασμένα "μεγαλεία" όταν στις συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες ξεκινούσαν με το "ουδείς αναμάρτητος" και συνέχιζαν με παράθεση των "επιτυχιών" του μνημονίου».

Κληθείσα να σχολιάσει κατηγορίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση οδηγεί την οικονομία χρόνια πίσω και ότι έχει προσχωρήσει σε μνημονιακές πολιτικές, η κ. Σβίγκου σημειώνει: «Χρειάζεται μεγάλο θράσος για να κουνάνε το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ εκείνοι που φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού δυσβάσταχτα βάρη, ισοπεδώνοντας τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα» και «που παρουσίαζαν το μνημόνιο ως ευλογία και το μόνο success story που είχαν δημιουργήσει ήταν αυτό της εγχώριας ολιγαρχίας και της διαπλοκής». «Εμείς», τονίζει, «δεν ωραιοποιούμε καμία κατάσταση, γνωρίζουμε τις δυσκολίες, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των πολιτών σε ένα ασφυκτικό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, στο οποίο στεκόμαστε απέναντι». Χαρακτήρισε ως μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες το κομματικό κράτος που συγκροτήθηκε επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για να προσθέσει πως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κυβέρνησης είναι η μεταρρύθμιση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης και η θέσπιση τέτοιων κανόνων διαφάνειας που δεν θα αφήνει κανένα τέτοιο περιθώριο, σε καμία κυβέρνηση. «Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να συγκρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ με το δικό τους σάπιο κατεστημένο», υπογραμμίζει.

Σχετικά με τη στάση της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα, τονίζει ότι υπάρχει σύγκρουση δύο αντιλήψεων (από τη μια η Ευρώπη της ανόρθωσης των τειχών και από την άλλη η δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη), που «δεν θα καθορίσει μόνο την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης». Υπογραμμίζει ότι «οι αποφάσεις όμως επείγουν, καθημερινά χάνονται ζωές στο Αιγαίο και η ολιγωρία των Ευρωπαίων δεν μπορεί να συνεχιστεί» και πως «χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική, στη βάση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

Επισημαίνει ότι «οι διαδηλώσεις των πολιτών δεν είναι εχθρικές προς την προσπάθεια της κυβέρνησης να υπερασπιστεί στη διαπραγμάτευση τα δικαιώματά τους» και ότι «αντίθετα, είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης». «Θέλουμε μια κοινωνία που θα είναι όρθια και θα διεκδικεί. Θέλουμε ένα κόμμα που θα είναι μέρος της», σημειώνει.

Στο ερώτημα εάν ενόψει και του Συνεδρίου υφίσταται θέμα επαφών-συνεργασιών με άλλα πρόσωπα και σχηματισμούς της Αριστεράς, η κ. Σβίγκου αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κλειστός στη συνεργασία με άλλους σχηματισμούς της Αριστεράς, όπως δεν ήταν ποτέ», για να συμπληρώσει πως «οι συνεργασίες, όμως, γίνονται στο πλαίσιο προγραμματικών συμφωνιών και συγκλίσεων, αντανακλώντας τις κοινωνικές διεργασίες». «Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στις προκλήσεις που έρχονται», αναφέρει.

Αναφορικά με τα μίντια, επισημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει στη χώρα μας να αλλάξει η κατάσταση ριζικά και να γίνει πραγματικότητα η ανεξαρτησία της ενημέρωσης, είναι μέσα από όρους και κανόνες, παραπέμποντας ως προς αυτό στον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ.

Σχετικές ειδήσεις