ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Ή θα αλλάξουν ή θα βουλιάξουν

ΝΔ: Ή θα αλλάξουν ή θα βουλιάξουν

Αν τα στελέχη και οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν αντιληφθούν ότι πρέπει να αναζητήσουν τον... επόμενο πρωθυπουργό κι όχι απλά έναν ακόμα αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, καμία διαδικασία δεν προκειται να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τα μέλη της ΝΔ θα κληθούν να ψηφίσουν για εν δυνάμει πρωθυπουργό κι όχι για γραφειοκράτη Πρόεδρο.

Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΑΡΧΗΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΑΡΧΗΓΟ

Δύο ακριβώς εβδομάδες έμειναν μέχρι τις εκλογές ανάδειξης προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και στα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων επικρατεί συναγερμός. Η συμμετοχή του κόσμου αποτελεί το μεγαλύτερο ερωτηματικό, την ώρα που συζήτηση ενός εκλογικού debate παραμένει στον αέρα. Το στρατόπεδο του Β.Μεϊμαράκη έχει ξεκαθαρίσει πως δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε κανενός είδους διάλογο με τους υπόλοιπους τρεις, κάνοντας συγκεκριμένες συναντήσεις θεσμικά, χρησιμοποιώντας το ρόλο του μεταβατικού Προέδρου που του έδωσε με την αποχώρηση του ο Αντώνης Σαμαράς.

Η εκλογή νέου αρχηγού βγάζει στο προσκήνιο όλες τις παθογένειες ενός κόμματος που δείχνει κουρασμένο και γερασμένο, όχι μόνο ηλικιακά αλλά και ουσιαστικά, σε επίπεδο παραγωγής πολιτικού έργου.

Η ΝΔ τα τελευταία χρόνια εγκλωβίστηκε σε μια στείρα αντιπολιτευτική τακτική, χωρίς να έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα, ενώ προς την πλευρά της βάσης δίνει την εικόνα ενός κόμματος που απλά πασχίζει να κρατηθεί στα γρανάζια της εξουσίας για να διατηρήσουν τις θέσεις τους διάφοροι «δεινόσαυροι» της πολιτικής.

Το βασικό του αφήγημα έχει να κάνει με τη διατήρηση της ενότητας, την ίδια στιγμή που αρνείται να μπει σε οποιοδήποτε διάλογο σχετικά με προτάσεις και θέσεις για την επόμενη ημέρα του κόμματος. Γ.Γιακουμάτος, Σ.Βούλτεψη και Γ.Βλάχος έχουν αναλάβει την καμπάνια του στις γειτονιές της Αττικής, την ίδια στιγμή που σε όλη τη χώρα γίνεται προσπάθεια να επανενεργοποιηθούν στελέχη της γενιάς των 60άρηδων, στην οποία έχει αναφορές ο Β.Μεϊμαράκης, για να τον στηρίξουν.

Αρκετοί μέσα στη Συγγρού δείχνουν να μην καταλαβαίνουν ότι η παράταξη δεν έχει ανάγκη έναν... υπηρεσιακό αρχηγό που θα κάνει τα... προβλεπόμενα. Η ΝΔ έχει ανάγκη από ένα άφθαρτο πολιτικό πρόσωπο που θα της δώσει την ώθηση σε αυτό που λέμε «κυβερνησιμότητα» και θα μπορέσει να την επαναφέρει στη θέση του κόμματος εξουσίας.

Στον αντίποδα, η βελούδινη επανάσταση που έχει ξεκινήσει από τους 30άρηδες της ΝΔ με μπροστάρη τον Απόστολο Τζιτζικώστα φαίνεται πως θα κλιμακώσει τις επιθέσεις της το επόμενο διάστημα.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έχει κάνει περισσότερες από 25 ομιλίες σε νομούς όλης της χώρας σε μια προσπάθεια να συγκρουστεί με το παλιό πολιτικό προσωπικό, το οποίο «συρρίκνωσε» τη Νέα Δημοκρατία όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

Συνεργάτες του 37χρονου πολιτικού ποντάρουν πολλά στο γεγονός πως ο Τζιτζικώστας είναι ένα άφθαρτο πρόσωπο που δεν έχει μπλεχτεί σε σκάνδαλα αλλά ούτε έχει αμαυρώσει το όνομα του ψηφίζοντας εθνοκτόνα μνημόνια. Προσθέτουν μάλιστα, πως η διάθεσή του να απαλλάξει τη ΝΔ από τα πρόσωπα που ταυτίστηκαν με τη ΝΔ των τελευταίων ετών, θα του δώσει τα ερείσματα εκείνα που την ημέρα των εκλογών θα σηκώσουν από τον καναπέ ψηφοφόρους της Παράταξης την εποχή που έπαιρνε 42-43%.

Σε ότι αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στην Κρήτη, όπου στο επιτελείο του περιμένουν σαρωτική νίκη λόγω της καταγωγής της οικογένειας του, ενώ τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει τις επαφές με γαλάζια στελέχη σε όλη την Ελλάδα σε μία προσπάθεια να καταφέρει να μπει στο δεύτερο γύρο που είναι ο μεγάλος του στόχος.

Σε ανάλογο κλίμα και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πραγματοποίησε συγκέντρωση στο «άντρο» του Αντώνη Σαμαρά στην Καλαμάτα, προσπαθώντας να κερδίσει τους υποστηρικτές του πρώην Πρωθυπουργού σε όλη τη χώρα.

Έμπειρα στελέχη της γαλάζιας παρατάξης πάντως επισημαίνουν πως το αποτελέσμα θα κριθεί εξ' ολοκλήρου από τη συμμετοχή.

Σημειώνουν μάλιστα, πως η διάθεση του επιτελείου Μεϊμαράκη να πάει όσο πιο αθόρυβα γίνεται η διαδικασία για να μην ψηφίσουν πολλοί, επιβεβαιώνει αυτό το σενάριο. Προσθέτουν όμως, πως κλειδί για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η διάθεση των νεοδημοκρατών που σήμερα ψηφίζουν άλλα κόμματα να επιστρέψουν «σπίτι τους». Αν αυτοί εμφανιστούν στις κάλπες και συσπειρωθούν γύρω από την υποψηφιότητα του Απ.Τζιτζικώστα, ο οποίος έχει δεσμευθεί να κόψει κάθε δεσμό με τη ΝΔ των μνημονίων, τότε ο νεαρός Μακεδόνας πολιτικός έχει μεγάλες πιθανότητες να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία της ΝΔ.

Σχετικές ειδήσεις