ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με έγγραφο-φωτιά η ΕΕ πιέζει για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο

Με έγγραφο-φωτιά η ΕΕ πιέζει για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας, καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται πως έχουν αποφασίσει από μόνοι τους να βάλουν στο «παιχνίδι» του προσφυγικού και την Τουρκία - Ασφυκτικό «πρέσινγκ» στον πρωθυπουργό προκειμένου να δεχτεί τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά έχει μεταβεί με τις δικές τις προτάσεις τις οποίες και θα επιδιώξει.

Σύμφωνα με έγγραφο «φωτιά» όχι μόνο δεν έχει εγκαταλειφθεί η θέση των ευρωπαίων για κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά παραμένει πάγια θέση πολλών Ευρωπαίων που αναμένεται να πιέσουν ασφυκτικά τον Αλέξη Τσίπρα για να τις δεχτεί.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι μάλιστα θεωρούν «κλειδί» στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης να ενεργοποιηθεί ο ρόλος της Τουρκίας που θέλουν να λειτουργήσει ως ένας κρίσιμος κρίκος, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να της δώσει και πολιτικά ανταλλάγματα μόνο με την υπόσχεση (και όχι υλοποίηση) της μεταφοράς προσφύγων πίσω στην Τουρκία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το έγγραφο «φωτιά» έχει ημερομηνία 6 Νοεμβρίου και δόθηκε στις αντιπροσωπίες ορισμένων χωρών μελών της ΕΕ (όχι όλων) ως οδηγία για το τι στάση επικρατεί αυτή τη στιγμή σε σχέση με τη Τουρκία αλλά και τι ενδέχεται να ζητήσει η ελληνική πλευρά.

Διαβάστε τι αναφέρει το έγγραφο της Ε.Ε. αναλυτικά:

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας ίσως να θελήσει να εξηγήσει που βρίσκεται η χώρα του, να υπογραμμίσει την πρόοδο που έγινε επί του εδάφους της. Συστήνουμε να είστε υποστηρικτικοί μεν, όμως να συνεχίσετε να πιέζετε σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία παραθέτουμε πιο κάτω».

Το εμπιστευτικό έγγραφο αναφέρει στην παράγραφο που αφορά την Τουρκία:

«Η Ελλάδα θεωρεί ότι η Τουρκία είναι κυρίως υπεύθυνη για την μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα κυρίως λόγω των προσφύγων που φθάνουν στις ανατολικές της ακτές του Αιγαίου. Γι αυτό τον λόγο η Ελλάδα συνεχώς επιμένει ότι μια σκληρή στάση πρέπει να ληφθεί όσον αφορά στην Τουρκία και ότι δεν πρέπει να δοθούν από πλευράς ΕΕ «δώρα» προς την Άγκυρα ως αντάλλαγμα για την βοήθεια στο προσφυγικό.

Η Ελληνική προσέγγιση, που αγνοεί το τεράστιο ανθρωπιστικό βάρος που επωμίζεται η Τουρκία είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην είναι συνεργάσιμη στην Σύνοδο Κορυφής (για το μεταναστευτικό) όπου συζητήθηκε το action plan ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες».

Πιο κάτω η θέση της Ευρώπης και η ευνοϊκή μεταχείριση προς τη Τουρκία που αναμένεται να μετουσιωθεί και σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, λέει μεταξύ άλλων: «Η θέση μας είναι ότι η Τουρκία δεν στέλνει συνειδητά και σκοπίμως πρόσφυγες μέσω Ελλάδας, όπως η Ελλάδα κάνει στη FYROM»

Με αιχμή το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία στη Σύνοδο για το προσφυγικό η Ελλάδα

Στο μεταξύ, με το δείπνο εργασίας ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της Βαλέτας για τη Μετανάστευση με τη συμμετοχή των κρατών-μελών της ΕΕ και σειράς χωρών της Αφρικής, ενώ αύριο οι ηγέτες θα επικεντρωθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση του Προσφυγικού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει εκεί ως αιχμή το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα. Επ' αυτού ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θέλει να πάει εκεί, να θέσει την ατζέντα της ΕΕ, να ακούσει τι έχει να πει η τουρκική πλευρά και τι ζητάει και κατόπιν η Ελλάδα να παίξει ρόλο στην προετοιμασία της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα διεκδικεί ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συζητήσει τις τουρκικές θέσεις, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει το πρωί της Πέμπτης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θέμα της συνάντησής τους θα είναι το Προσφυγικό, ο συντονισμός για την άτυπη σύνοδο και το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία. Επιπλέον, αύριο το πρωί, στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.

Κεντρικές θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι να γίνεται στην Τουρκία η ταυτοποίηση και η επανεγκατάσταση των προσφύγων προς τις χώρες της ΕΕ, ώστε να σταματήσει το καθημερινό ρίσκο και το καθημερινό δράμα της απώλειας ζωών στη θάλασσα του Αιγαίου, και αφετέρου να υπάρχει καλύτερη φύλαξη των συνόρων της. Tις θέσεις αυτές έχει ήδη διατυπώσει η ελληνική κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το θέμα αυτό θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα. Aπό τη δική της πλευρά η Τουρκία έχει διατυπώσει τις ακόλουθες θέσεις: χαλάρωση της βίζα, επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, χρηματοδότηση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και εκκίνηση μιας διαδικασίας συνόδων ΕΕ-Τουρκίας. Επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση που ζητείται είναι της τάξης των 3 δισ., ενώ το Ταμείο που αναμένεται να ανακοινωθεί στη Σύνοδο της Βαλέτας για την αντιμετώπιση οικονομικών και άλλων προβλημάτων που οδηγούν τους ανθρώπους να φεύγουν από τις αφρικανικές χώρες, έχουν ως αρχικό ποσό μόλις 1,81 δισ. ευρώ.

sinodosΕπισημαίνεται ότι στην άτυπη σύνοδο, θα είναι παρών και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Τουρκία.

Όσον αφορά στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για τη Μετανάστευση που μετά το αποψινό δείπνο συνεχίζονται αύριο, στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να διατυπώσει τη βασική θέση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο τριών κρίσεων -για τις οποίες έχει επανειλημμένα μιλήσει ο πρωθυπουργός- ότι δέχεται την πίεση από τις προσφυγικές ροές και δίνει αγώνα για την διαχείρισή τους στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και των αξιών.

Στη Σύνοδο για τη Μετανάστευση, που γίνεται με τη συμμετοχή των κρατών-μελών της ΕΕ και σειρά αφρικανικών χωρών, η βασική αντίθεση είναι μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεξαγωγή της Συνόδου ήταν επιδίωξη της Ιταλίας ώστε να καταστήσει το μεταναστευτικό ζήτημα (σ.σ. η ίδια δέχεται μεταναστευτικά ρεύματα από την Αφρική) ως πρόβλημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της. Η Ελλάδα επιδιώκει να καταστήσει το μεταναστευτικό και προσφυγικό ως πρόβλημα που αφορά την ΕΕ, αλλά και τη Μεσόγειο στο σύνολό της, και συμφωνεί με τη θέση πως θα πρέπει να αναδειχτεί ότι υπάρχει πύλη μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων προς την Ευρώπη, όχι μόνο από την Αφρική, αλλά και από την Τουρκία.

Στη Σύνοδο θα ψηφιστεί κείμενο συμπερασμάτων και ένα πρόγραμμα δράσης. Αναφορικά με το σημείο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης και της παράνομης διακίνησης μεταναστών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ελληνική θέση είναι ότι η αντιμετώπιση δεν πρέπει να περιοριστεί σε τοπικό επίπεδο, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητώντας με συνεργάτες του, ο κ. Τσίπρας είχε την πρόθεση να αναδείξει και άλλες πτυχές του θέματος, όπως π.χ. το ότι θα πρέπει όταν γίνονται προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού θα πρέπει να ασχοληθούμε με δύο πράγματα, τις περιφερειακές συγκρούσεις και τη φτώχεια/εξαθλίωση στις χώρες προέλευσης.

Συνεπώς κάθε προσπάθεια για ριζική αντιμετώπιση του θέματος πρέπει να εστιάζει στις αιτίες αυτές. Επιπλέον, αναμένεται να θέσει και το ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας οδικός χάρης που δεσμεύσει κάθε χώρα σε κοινές αρχές.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων