ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιούνκερ σε Τσίπρα: Ατυχής η φράση «κοινές περιπολίες» στο Αιγαίο - Δεν θα ξανατεθεί

Γιούνκερ σε Τσίπρα: Ατυχής η φράση «κοινές περιπολίες» στο Αιγαίο - Δεν θα ξανατεθεί

Να έχει η Ελλάδα πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν και στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των κρατών - μελών της ΕΕ για το προσφυγικό, στη Βαλέτα.

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση αυτή έκλεισε η όποια σεναριολογία των προηγούμενων ημερών σχετικά με «κοινές περιπολίες» Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον κ. Γιούνκερ ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία.

Επιπλέον, είπε πως επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμβουλεύεται την Ελλάδα, πριν γίνονται οι όποιες επαφές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ατυχής η έκφραση «κοινές περιπολίες», του είπε ότι δεν θα ξανατεθεί και πως θα αντικατασταθεί από την έκφραση «συντονισμένες ενέργειες», έκφραση που καθορίζει με σαφήνεια ότι κάθε χώρα δρα στο χώρο που ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.