ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είδε και χαίρεται η Όλγα Γεροβασίλη;

Τι είδε και χαίρεται η Όλγα Γεροβασίλη;

Επιμένει... θετικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για τα δύο θέματα «αγκάθια», αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της… προστασίας της πρώτης κατοικίας και πιστεύει πως ο κόσμος επιστρέφει στις τράπεζες.

Με νέα δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη ισχυρίζεται μεταξύ άλλων πως, η κυβέρνηση τα κατάφερε στους βασικούς της στόχους.

Μεταξύ άλλων, εννοεί τους νέους όρους και κανόνες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, παρά το γεγονός πως είναι ακόμη αρκετά «νωρίς» κατά πως εκτιμούν από την πλευρά τους, οικονομικοί αναλυτές. Ένα τέτοιο μέτρο κρίνεται μόνον στην πράξη, παρά τις περί του αντιθέτου αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης.

Για την Όλγα Γεροβασίλη έχει γίνει μάλλον λάθος ερμηνεία ή παρερμηνεία από την αντιπολίτευση και μερίδα του τύπου στο θέμα της πρώτης κατοικίας. Υπενθυμίζει πως «οι δανειστές απαιτούσαν την προστασία μόλις του 16%, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει την συνολική κατάργηση της προστασίας».

Με βάση τις τελικές αποφάσεις, επί της ουσίας προστατεύεται πλήρως μόλις το 25% των ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας.

«Στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όσοι διαθέτουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας από 180.000 έως και 260.000 ευρώ ενώ όπως και προηγουμένως λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, ώστε να οριστεί το πλάνο αποπληρωμής. Επίσης, το πλάνο αυτό αποσυνδέεται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου και παρέχεται μεγαλύτερη ελευθερία για τον ορισμό της νέας μειωμένης δόσης», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στο ίδιο μήκος… αισιοδοξίας και η αναφορά της στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Υποστηρίζει, παρά το τσουνάμι των νέων αυστηρότερων κριτήριων και παρά τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών που αναφέρουν πως ένας στους τρεις βγήκαν από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ότι: «… διατηρήσαμε την ρύθμιση των 100 δόσεων, χωρίς επί της ουσίας αλλαγές στο ισχύον καθεστώς».

Και για το μείζον θέμα, όμως, της ανακεφαλαιοποίησης, παρά τα όσα υποστηρίζουν σοβαροί «παίκτες» της αγοράς περί ουσιαστικού ξεπουλήματος των τραπεζών με μεγάλο χαμένο το Δημόσιο, η Όλγα Γεροβασίλη πάλι κάτι καλό έχει να δηλώσει: «Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία δύο συστημικές Τράπεζες κατάφεραν να καλύψουν όλες τις κεφαλαιακές τους ανάγκες από ιδιώτες επενδυτές. Οι άλλες δύο έχουν υπερκαλύψει τις ανάγκες που προβλέπει το βασικό σενάριο και θα χρειαστούν περίπου 5,7 δις Ευρώ από το ΤΧΣ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Έπεσαν λοιπόν απολύτως έξω οι αρχικές προβλέψεις της Συμφωνίας του Ιουλίου που έκαναν λόγο για ανάγκες χρηματοδότησης από το ελληνικό δημόσιο και άρα αύξησης του δημόσιου χρέους ύψους 25 δισ. ευρώ».

Για την κυβερνητική εκπρόσωπο: «Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό παρατηρείται επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές συστημικές Τράπεζες».

Σχετικές ειδήσεις