ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΝΔ: Πώς τοποθετήθηκαν οι υποψήφιοι αρχηγοί στην ΚΟ της ΝΔ

Εκλογές ΝΔ: Πώς τοποθετήθηκαν οι υποψήφιοι αρχηγοί στην ΚΟ της ΝΔ

Να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό οι εσωκομματικές εκλογές του κόμματος ζήτησε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ το ίδιο αίτημα εξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι οι τέσσερις υποψήφιοι πρέπει να συναντηθούν το συντομότερο και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εθνικής συνδιάσκεψης προκειμένου να αναπτύξουν τις θέσεις τους.

Τέλος, συμφώνησε με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην υπάρχουν προσωπικές αναφορές του ενός προς τον άλλο υποψήφιο.

O κ. Τζιτζικώστας δεν έθεσε θέμα ανάληψης της προσωρινής προεδρίας του κόμματος από τον Γιάννη Πλακιωτάκη.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης υποψήφιος για την αρχηγία, πρότεινε τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών το αργότερο στις 13 Δεκεμβρίου.

«Όσα συνέβησαν, δείχνουν ότι χρειάζεται επανεκκίνηση, δημιουργική ανανέωση της ΝΔ. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα», ανέφερε και πρότεινε κώδικα δεοντολογίας με δύο άρθρα:

  • Δεν προσωποποιούμε τις όποιες διαφορές μας
  • Δεν αναμειγνύουμε πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του κόμματος

«Από τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας με κοινό στόχο την ισχυρή μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, την μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην ΝΔ», συνέχισε χαρακτηρίζοντας τη 13η Δεκεμβρίου ημέρα αναγέννησης, ανάτασης και ενότητας του κόμματος.

Είπε ακόμη ότι «είμαστε σε μία τεταμένη εποχή, σε μια πολύ τεταμένη περιοχή, η χώρα δοκιμάζεται, ένας ανίκανος πρωθυπουργός ζητά συναίνεση, δηλαδή συνενοχή σε έναν αδιέξοδο δρόμο».

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ προέταξε την ανάγκη να υπάρξει ενότητα. «Να αξιοποιήσουμε την καθυστέρηση της διαδικασίας σε θετική κατεύθυνση. Να γίνει συνδιάσκεψη και να τοποθετηθούν όλοι για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης.

Τι είπαν τα στελέχη

Ο νέος μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος, Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας επίσης στην ΚΟ τόνισε: «Αποδέχομαι με απόλυτη συναίσθηση του ρόλου και των υποχρεώσεών μου την πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα ο νέο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης.

Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν την Κυριακή ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του κόμματος και της εταιρείας «ζήσαμε οργανωτικό φιάσκο που έπληξε την εικόνα της παράταξης και πλήγωσε τα στελέχη και τη βάση της ΝΔ». «Αντί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων όλοι και να συμβάλουμε στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος συμμετείχαμε σε ένα γαϊτανάκι εσωστρέφειας που μόνο κακό κάνει στην πληγωμένη εικόνα, το κύρος και την αξιοπιστία της παράταξής μας», τόνισε και καταλόγισε ευθύνες σε όλους. «Το να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο είναι εύκολο και ανέξοδο.Ζητώ αυτή την κρίσιμη ώρα να πρυτανεύσει η λογική, να διασφαλίσουμε την ενότητά μας», επεσήμανε και κάλεσε τους πάντες άλλα κυρίως τους τέσσερις υποψήφιους να χαμηλώσουν τους τόνους.

Αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου της ΝΔ πρότεινε στην ΚΟ του κόμματος ο Νίκος Δένδιας.

Συγκεκριμένα, πρότεινε πάγωμα της διαδικασίας, σύγκληση τακτικού συνεδρίου στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και εκλογή νέας ηγεσίας τον Απρίλιο.

Πρότεινε ακόμη:

  • Ανοιγμα καταλόγων επαναβεβαίωσης-εγγραφής μελών έως το τέλος Ιανουαρίου
    Διεξαγωγή Προσυνεδριακού Διαλόγου τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο
    Συγκρότηση σε κάθε ΝΟΔΕ Ομάδων Εργασίας ανά τομέα κυβερνητικής πολιτικής
    Σύγκληση Περιφερειακών Συνδιασκέψεων
    Συμμετοχή επιστημονικών και παραγωγικών φορέων και διάλογο με την κοινωνία
    Εκλογή συνέδρων στο τέλος Φεβρουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις