ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνικές επαφές Κοτζιά με Λαβρόφ, Σταϊνμάγιερ και Τσαβούσογλου

Τηλεφωνικές επαφές Κοτζιά με Λαβρόφ, Σταϊνμάγιερ και Τσαβούσογλου

Τηλεφωνικές επαφές Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τους ομολόγους του της Ρωσίας S. Lavrov, Γερμανίας F. W. Steinmeier και Τουρκίας M. Çavuşoğlu

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, είχε, χθες το βράδυ, σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους ομολόγους του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Sergey Lavrov, της Γερμανίας, κ. Frank-Walter Steinmeier και της Τουρκικής Δημοκρατίας, κ. Mevlut Çavuşoğlu.

Επίκεντρο της συζήτησης του Υπουργού Εξωτερικών με τον Ρώσο ομόλογό του, κ. Sergey Lavrov, ήταν το θέμα της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους. Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το γεγονός και τόνισε τη σημασία που έχει, αυτή τη στιγμή, η αποκλιμάκωση της έντασης και η αντιμετώπιση της κατάστασης με ψυχραιμία από όλες τις πλευρές. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, για την γενικότερη κατάσταση στη Συρία και ο κ. Κοτζιάς τόνισε στο Ρώσο ομόλογό του ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις συνομιλίες της Βιέννης για την επίλυση του Συριακού ζητήματος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε, αμέσως μετά, με τον Τούρκο ομόλογό του, κ. Mevlut Çavuşoğlu, προς τον οποίο εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την επανατοποθέτησή του στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Στη συνέχεια, έγινε μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων για την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν, στις 2 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Κατά την επικοινωνία, τέλος, του κ. Κοτζιά με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Frank-Walter Steinmeier, αξιολογήθηκε η περιφερειακή κατάσταση ασφαλείας μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία για την αποκλιμάκωση της έντασης, εξέφρασαν την κοινή στήριξή τους στις συνομιλίες της Βιέννης για την επίλυση της Συριακής κρίσης και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Ιράν.