ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά το ασφαλιστικό «ανοίγουν» τα εργασιακά – Τι συζήτησαν Δραγασάκης και ILO

Μετά το ασφαλιστικό «ανοίγουν» τα εργασιακά – Τι συζήτησαν Δραγασάκης και ILO

Ένα νέο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης θα δώσει την οριστική διέξοδο από την κρίση, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κατά τη συνάντησή του με το Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Guy Ryder.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι έξι χρόνια λιτότητας και βαθιάς ύφεσης έχουν σωρεύσει στην κοινωνία τεράστια προβλήματα και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού βρίσκονται σε απόγνωση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε την εμπειρία και τεχνογνωσία της ILO στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου εργασιακών σχέσεων, το οποίο θα αποκαθιστά «τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα καταπολεμά αποτελεσματικά τη "μαύρη" και ανασφάλιστη εργασία». Ωστόσο, περά από τη γενική διατύπωση για το εργασιακό πλαίσιο το οποίο θα συνοδεύσει το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, δεν αναφέρονται οι πιθανές συνέπειες στα εργασιακά δικαιώματα, όπως για παράδειγμα αν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα συναρτώνται με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε τη συνδρομή της ILO στην αξιοποίηση νέων παραδειγμάτων κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, με έμφαση στην κοινωνική οικονομία και τη συνεταιριστική επιχειρηματικότητα, που ευνοούν την κοινωνική κινητοποίηση και συμμετοχή.

Τέλος, για την αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, στόχος της κυβέρνησης είναι να κινητοποιηθούν αδρανείς πόροι, οι οποίοι θα διοχετευθούν «προς την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση, τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα».

Ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε, τέλος το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την εμπειρία και την τεχνογνωσία της ΔΟΕ και ζήτησε τη συνεργασία της Οργάνωσης για:

- Τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου εργασιακών σχέσεων που θα αποκαθιστά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα καταπολεμά αποτελεσματικά τη «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία.

- Την αξιοποίηση νέων παραδειγμάτων κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, με έμφαση στην κοινωνική οικονομία και τη συνεταιριστική επιχειρηματικότητα, που ευνοούν την κοινωνική κινητοποίηση και συμμετοχή.

- Την αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα επιτρέψουν να κινητοποιήσουμε αδρανείς πόρους και να τους διοχετεύσουμε προς την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση, τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Σχετικές ειδήσεις