ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σπασμένο» τηλέφωνο από τον Τσίπρα για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

«Σπασμένο» τηλέφωνο από τον Τσίπρα για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Πολιτική «Βαβέλ» έχει εγείρει εδώ και ένα εικοσιτετράωρο η εσπευσμένη απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για αύριο, Σάββατο (28/11/2015), με κύρια θέματα στη ατζέντα το προσφυγικό και το ασφαλιστικό.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ «ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΣΕΙ» ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ-ΕΞΠΡΕΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΕΠΑΧΘΗ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ «ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3» - ΞΑΝΑΒΥΘΙΖΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

Ήδή ο Αλ. Τσίπρας πραγματοποιεί διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με αντικείμενο το προσφυγικό, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η σπουδή που επέδειξε η κυβέρνηση για τη διενέργεια της σύσκεψης και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς, προκάλεσε μια σειρά από έντονες παρεξηγήσεις και παρερμηνείες, κυρίως ως προς τι υπήρχε πίσω από τις λέξεις του Αλέξη Τσίπρα.

Ταυτόχρονα, βάζει εκ νέου τη χώρα σε ρυθμούς πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας, αφού καταδεικνύει την απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις σε ζητήματα-φωτιά, όπως είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να τηλεφωνήσει ο ίδιος στους πολιτικούς αρχηγούς και στη συνέχεια να απευθύνει αίτημα για σύσκεψη στην Προεδρία. Επί της ουσίας, εκφράζεται η εκτίμηση ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν επιθυμούσε με κανέναν τρόπο να εμπλακεί ο ίδιος στη βολιδοσκόπηση των προθέσεων της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, υπό το πρίσμα αυτό, υπήρξε ομοβροντία αντιδράσεων αλλά και έντονων επιφυλάξεων από σύσσωμη την αντιπολίτευση – μείζονα και ελάσσονα – ως προς την ατζέντα των θεμάτων που θα έφερνε ο Αλ. Τσίπρας στο τραπέζι της συζήτησης. Μάλιστα, κόμματα όπως το ΚΚΕ, αλλά και κάποιοι από τους υποψηφίους αρχηγούς της ΝΔ – οι κ.κ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης – εμφανίστηκαν κάθετα αρνητικοί ως προς τη συμμετοχή των κομμάτων τους στη συγκεκριμένη σύσκεψη.

Κατά πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας θέλει να γίνει το συμβούλιο το Σάββατο, ώστε να πάει την Κυριακή στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, με εθνική θέση επί του προσφυγικού.

«Γαϊτανάκι» φημών και διαρροών

Μέσα σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, χθες Πέμπτη ξέσπασε και μια έντονη φημολογία γύρω από το εάν η βιασύνη του κ. Τσίπρα να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έγκειται στο ότι η κυβέρνηση δέχεται σφοδρότατες πιέσεις από την πλευρά των δανειστών.

Και μπορεί πηγές του Μαξίμου να διέψευσαν κατηγορηματικά το σενάριο αυτό, λέγοντας ότι «η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης» και ότι «στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει κανένα χαρτί των θεσμών που να ζητάει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ή οποιαδήποτε άλλου είδους πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό».

Μάλιστα, το πρωθυπουργικό περιβάλλον προχώρησε κι ένα βήμα παραπάνω, τονίζοντας ότι από το πρωί της Πέμπτης (27/11/2015) υπήρχε «υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την σύγκληση του Συμβουλίου. Τους πληροφορούμε ότι ο εκνευρισμός τους γίνεται ορατός, και η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ωθεί τη χώρα σε μια επικίνδυνη ζώνη, γεγονός που καταδεικνύει, το λιγότερο, μια έντονη προσπάθεια να «τσουβαλιαστούν» κρίσιμα ζητήματα με συζητήσεις-εξπρές και διαλόγους δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα, ώστε να περάσουν τάχιστα τα επαχθή και απάνθρωπα μέτρα του νέου Μνημονίου.

Σχετικές ειδήσεις