ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η «μάχη» για τον προϋπολογισμό

Στη Βουλή η «μάχη» για τον προϋπολογισμό

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου η ψηφοφορία

Ξεκίνησε την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, με τις ομιλίες των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ του Σαββάτου, 5 Δεκεμβρίου.

Υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού τάχθηκαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα τον καταψηφίσουν.

«Ο προϋπολογισμός του 2016 στοχεύει στη δημοσιονομική ισορροπία και στην κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας. Ο προϋπολογισμός ,κατέληξε ο κ. Μπγιάλας, δίνει το στίγμα της κυβέρνησης και «καταφέρνει μέσα σε μία κρίσιμη περίοδο, να βρίσκει τους πόρους για να απαλύνει τον πόνο των κοινωνικά αδύναμων συμπολιτών μας».

«Τα μεγέθη του προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν την κατάρρευση των ψευδαισθήσεων που επί χρόνια καλλιεργούσε η αυτοαποκαλούμενη ριζοσπαστική Αριστερά», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος υπεραμύνθηκε της πολιτικής που είχε ασκηθεί έως τις εκλογές του Ιανουαρίου.

«Το μνημόνιο ως οδοστρωτήρας έχει διαλύσει τον εθνικό και κοινωνικό ιστό και κάθε τομέα της ζωής και σηματοδοτεί το γενικό ξεπούλημα του εθνικού πλούτου στους διεθνείς τοκογλύφους» υποστήριξε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

Το τρίτο μνημόνιο ήταν αχρείαστο, και κατά συνέπεια και τα μέτρα ήταν αχρείαστα και επαχθή, υποστήριξε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κάνει τη χειρότερη διαχείριση των μνημονιακών δεσμεύσεων που ανέλαβε. Τόνισε δε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, γιατί η χώρα χρειάζεται άλλο σχέδιο.

«Ο πρώτος προϋπολογισμός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιβεβαιώνει το σκληρό επώδυνο και ταξικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στα υψηλά επίπεδα των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, αναφέρθηκε ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης.

«Κάθε μήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λόγω οικονομικής αδυναμίας αφήνουν απλήρωτους φόρους, σχεδόν 1 εκατ. ευρώ», σημείωσε.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη που σχεδίασε τη νέα αναπτυξιακή τράπεζα ένα μοχλό ανάπτυξης ο οποίος μαζί με τα πακέτα των Ευρωπαίων, των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ελληνικής περιουσίας φέρνουνε μια καλύτερη μέρα για τον Έλληνα φορολογούμενο», δήλωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος.

Υπέρ των λύσεων συλλογικής διακυβέρνησης οικουμενικού χαρακτήρα τάχθηκε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, θα πρέπει να μπουν στην κυβέρνηση, «τεχνοκράτες με προϋπηρεσία στην αγορά και διεθνές κύρος», ώστε να σταματήσουν οι ερασιτεχνισμοί και οι πειραματισμοί.

Σχετικές ειδήσεις