ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαφαζάνης: Εξαιρετικά επείγουσας σημασίας η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ρωσίας

Λαφαζάνης: Εξαιρετικά επείγουσας σημασίας η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ρωσίας

Την πλήρη υποστήριξή του στην περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων εξέφρασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας με τον Ρώσο πρέσβη Αντρέι Μάσλοβ στο Πολιτιστικό Μέγαρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΛΑΕ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ειδικής προωθημένης στρατηγικής σχέσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία, υποστηρίζοντας πως αποκτά εξαιρετικά επείγουσα σημασία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η περιοχή μας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο επικεφαλής της ΛΑΕ στη μεγάλη σημασία που έχει, όπως είπε, για Ελλάδα, Ρωσία και Ευρώπη ο Νότιος ευρωπαϊκός αγωγός με ρωσικό φυσικό αέριο και η ταχύτερη δυνατή προώθησή του στη βάση της ελληνορωσικής διακρατικής συμφωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπροσωπεία της ΛΑΕ τάχθηκε κατά των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες και ψυχροπολεμικές, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να εφαρμόζει τέτοιου είδους κυρώσεις και οφείλει άμεσα να τις αποσύρει αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες και από την ΕΕ ως σύνολο.

Επιπλέον, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καταδίκασε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΛΑΕ, ως απαράδεκτη και ως πολεμική πράξη την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τόνισε ότι συνιστά υποκρισία από την πλευρά του ΝΑΤΟ να καλύπτει τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες από την Τουρκία, πολύ περισσότερο όταν κλείνει τα μάτια του στις καθημερινές, σχεδόν, παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, ακόμα και τις υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά, από τουρκικά μαχητικά.

Για Συρία

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ επεσήμανε πως η συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της Συρίας, αλλά και των χωρών της Μέσης Ανατολής με -κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου- επεμβάσεις, τους μόνους που εξυπηρετεί είναι τις δυνάμεις του τυφλού ισλαμικού φονταμενταλισμού και του ISIS, ενώ κλιμακώνει το κύμα των προσφύγων, με όλες τις τραγικές συνέπειες που αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται, για τους ίδιους και για την Ευρώπη. «Αυτό που χρειάζεται επειγόντως η περιοχή μας, είναι εθνικές και διεθνείς πρωτοβουλίες σταθεροποίησης και ειρήνης, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας», υποστήριξε ο ίδιος.

Για την Κύπρο

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε πως είναι ευπρόσδεκτη η συμβολή της Ρωσίας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση το Κυπριακού, η οποία, όπως τόνισε, δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με σχέδια τύπου Ανάν που απέρριψε ο ελληνοκυπριακός λαός.

Σχετικές ειδήσεις