ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η Ελλάδα υλοποίησε τις υποχρεώσεις της – Σειρά της Ε.Ε και της Τουρκίας

Τσίπρας: Η Ελλάδα υλοποίησε τις υποχρεώσεις της – Σειρά της Ε.Ε και της Τουρκίας

Η Ελλάδα μέσα σε αντίξοες συνθήκες και παρά τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια κατάφερε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Χίο, την οποία επισκέφθηκε για να παρακολουθήσει την πορεία εργασιών στις υποδομές των hot spots.

«Η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει τη βασική της υποχρέωση απέναντι σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Την υποχρέωση που έχει να διαχειριστεί με ανθρώπινο τρόπο τις τεράστιες αυτές ροές προσφύγων και μεταναστών, στα νησιά πρώτης υποδοχής, και, ταυτόχρονα, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά, να ταυτοποιεί το σύνολο των προσφύγων, που πατούν το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν τώρα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η Τουρκία, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης για τους 66.000 πρόσφυγες, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες του Κέντρου και του Βορρά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης, η Ε.Ε θα πρέπει να επιμείνει στις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες, για την επιστροφή μεταναστών που δεν χαρακτηρίζονται πρόσφυγες. Όσον αφορά στην Τουρκία, θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε με την Ε.Ε,τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τους νησιώτες, το λιμενικό, τους άνδρες και γυναίκες του στρατού και την αυτοδιοίκηση, τους απλούς πολίτες που πράττουν το πατριωτικό και εθνικό τους καθήκον τους και υπογράμμισε ότι τα ελληνικά νησιά σηκώνουν το βάρος της πρωτοφανούς κρίσης για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης.

Σχετικές ειδήσεις