ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Τι συμφώνησαν Τσίπρας - Νταβούτογλου

Σύνοδος Κορυφής: Τι συμφώνησαν Τσίπρας - Νταβούτογλου

Σε θετικό κλίμα ήταν η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ ομαλά διεξήχθη η «μίνι» Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε και στις δύο συναντήσεις ότι οι ροές προσφύγων δεν έχουν μειωθεί πέραν μιας περιορισμένης μείωσης λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ έχουν αυξηθεί αρκετά οι μετανάστες που προέρχονται από χώρες που οι πολίτες τους δεν θεωρούνται πρόσφυγες και δεν γίνονται δεκτοί στην Ε.Ε.

Ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε την προώθηση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας στον τομέα αυτό επί τη βάσει συγκεκριμένου Σχεδίου Δράσης, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι πρόβλημα δημιουργεί και το καθεστώτος θεωρήσεων (visa) της Τουρκίας με κάποιες χώρες.

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε ειδικά:

  • Την ανάγκη εφαρμογής της Διμερούς Συμφωνίας Επανεισδοχής για την επιστροφή μη προσφύγων (π.χ. από Πακιστάν, Ιράν, Μαρόκο) στην Τουρκία.
  • Την σημασία καθιέρωσης μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης στην ΕΕ κατευθείαν από την Τουρκία για τους πρόσφυγες.

Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι τα ανωτέρω ζητήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά προσθέτοντας ότι πρέπει να εξεταστούν άμεσα στο πλαίσιο Ομάδας Εργασίας που θα συσταθεί, ενώ απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για το προσφυγικό στο πλαίσιο και της σχετικής διϋπουργικής ομάδας εργασίας.

Τι συζήτησαν Τσίπρας-Νταβούτογλου

Συζητήθηκε πρόγραμμα διμερών συναντήσεων, που θα πραγματοποιηθούν σε υπουργικό και υπηρεσιακό επίπεδο, κατά επόμενη περίοδο, ενώ συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση Συνόδου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, εντός του Φεβρουαρίου.

Επίσης συμφωνήθηκε η ανάπτυξη τριμερούς συνεργασίας με Βουλγαρία στους τομείς της ενέργειας, διαχείριση υδάτων και μεταφορών/συγκοινωνιών.

Σχετικές ειδήσεις