ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας – Μέρκελ: Σε συνεργασία με Τουρκία και Frontex οι επιστροφές μεταναστών

Τσίπρας – Μέρκελ: Σε συνεργασία με Τουρκία και Frontex οι επιστροφές μεταναστών

Σε στενή συνεργασία με τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνονται οι επιστροφές μεταναστών, οι οποίοι δεν δικαιούνται ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο, με βάση το πρωτόκολλο επιστροφών Ελλάδας – Τουρκίας και στο πνεύμα της πρόσφατης συμφωνίας Ε.Ε - Τουρκίας.

Τη δέσμευση αυτή έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή (18/12/2015), λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης μέρας της Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο. Σ’ αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι εισερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές με προέλευση κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν και το Ιράν.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας για την πρόοδο των εργασιών στα κέντρα υποδοχής και προσωρινής παραμονής προσφυγών (relocation camps) τα οποία δημιουργούνται στην ηπειρωτική χώρα. Τα κέντρα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Η ελληνική πλευρά έκανε κατανοητό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αξιοποιήσει την «τεχνογνωσία» της Frontex και να δεχτεί βοήθεια. Επισημάνθηκε, ωστόσο, ότι από την βοήθεια που έχει ζητήσει ως σήμερα η Ελλάδα, έχει φτάσει στη χώρα μόνο η μισή. Επισημάνθηκε, μάλιστα, ότι το προσωπικό της Frontex εργάζεται με τα ωράρια εργασίας των χωρών απ’ όπου προέρχονται.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία ή επανεγκατάστασης από την Ελλάδα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο έτσι θα υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Ως προς το συγκεκριμένο, πάντως, η Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωση έδωσε μόνο για το θέμα της εφαρμογής συγκροτημένης πολιτικής επιστροφών μεταναστών.

Σχετικές ειδήσεις