ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Γέφυρα λύσης στο Παλαιστινιακό η Ελλάδα

Τσίπρας: Γέφυρα λύσης στο Παλαιστινιακό η Ελλάδα

Τι δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Μαχμούτ Αμπάς

Τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψή του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής θα αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών «και στην προσπάθεια να δώσουμε μια νέα ώθηση για την επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος», εξέφρασε ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον Μαχμούντ Αμπάς στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η χώρα μας δεσμεύεται ενεργά για την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών που θα διασφαλίζει την εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια με το Ισραήλ», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακή φίλο της Παλαιστίνης και του Αραβικού κόσμου και ταυτόχρονα μια χώρα που βρίσκεται σε μια στενή σχέση και έχει συνεργασία και με το Ισραήλ. Όπως είπε, το γεγονός αυτό μπορεί να παίξει το ρόλο μιας γέφυρας, στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του παλαιστινιακού προβλήματος.

Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η χώρα μας αποδίδει μεγάλη σημασία στον άμεσο τερματισμό των εποικισμών, ενώ εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στο πρόσωπο του κ. Αμπάς.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι στο εξής στα δημόσια έγγραφα του ελληνικού κράτους θα χρησιμοποιείται ο όρος Παλαιστίνη και όχι ο όρος Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο πρωθυπουργός παράλληλα εξέφρασε ανησυχία, μεταξύ άλλων, για την ευρύτερη περιφερειακή αποσταθεροποίηση, την άνοδο θρησκευτικών δυνάμεων που βασίζονται στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

Ερωτηθείς γιατί η Ελλάδα καθυστερεί την επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι μία βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό μπορεί να έρθει μονό μέσα από ουσιαστικές συνομιλίες των δύο πλευρών.

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Αμπάς αναφέροντας ότι η επίσκεψή του δίνει την ευκαιρία να αναδειχτεί ο ιστορικός δεσμός που συνδέει τους δύο λαούς.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια σχέση στενή, φιλίας, αδελφική σχέση, η οποία και «δοκιμάστηκε σε δύσκολες στιγμές και σφυρηλατήθηκε σε δύσκολες εποχές».

Σχετικές ειδήσεις