ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live: Η ομιλία του Παλαιστίνιου πρόεδρου Μαχμούντ Αμπάς στη Γερουσία της Βουλής

Live: Η ομιλία του Παλαιστίνιου πρόεδρου Μαχμούντ Αμπάς στη Γερουσία της Βουλής

Επίσημη επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων πραγματοποιεί αυτήν την ώρα ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Τον Μαχμούντ Αμπάς υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος απευθύνει ομιλία στο Σώμα.

Δείτε Live:

Η Βουλή των Ελλήνων ζήτησε ομόφωνα από την ελληνική κυβέρνηση την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης, σε ειδική συνεδρίαση παρουσία του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς.

«Σας υποδεχόμαστε με την παρουσία του πρωθυπουργού και μελών του προεδρείου της Βουλής, του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και 'Αμυνας και της Επιτροπής Ελληνο-παλαιστινιακής φιλίας της Βουλής. Σε ειδική συνεδρίαση στην αίθουσα του κοινοβουλίου θα ληφθεί η απόφαση δια ψηφοφορίας που με βάση με συγκεκριμέμνες διαπιστώσεις θα ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Βούτσης, υποδεχόμενος, νωρίτερα, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο.

«Το μεγαλειώδες βήμα της εισήγησης προς την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης θα καταγραφεί στην ιστορία και την πορεία του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε από την πλευρά του ο Μαχμούτ Αμπάς.

«Αισθανόμαστε μεγάλη υπερηφάνεια που παρευρισκόμαστε σήμερα στο προπύργιο της ελληνικής δημοκρατίας», συνέχισε ο παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος εξέφρασε εξ ονόματος του παλαιστινιακού λαού, ευγνωμοσύνη και ευαρέσκεια για το «μεγαλειώδες» -όπως το χαρακτήρισε- «βήμα της ελληνικής βουλής, που συμβάλλει περαιτέρω στην ίδρυση του κράτους της Παλαιστίνης».

«Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στο δικό μας σπίτι. Θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα για την σύσφιξη των στενών ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών», είπε ο κ. Αμπάς και κατέληξε:

«Πρόσφατα υποδεχθήκαμε τον πρωθυπουργό ελπίζουμε να υποσχεθούμε σύντομα τον Πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Η τελετή υποδοχής του Παλαιστίνιου προέδρου στο ελληνικό κοινοβούλιο ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης έδωσε στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο συλλογή έργων ζωγραφικής γνωστού Έλληνα ζωγράφου. Από την πλευρά του ο κ. Αμπάς έδωσε πίκανα που απεικονίζει τον Ιερό ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, «Ναός, που» -όπως είπε- «βρίσκεται στις καρδιές όλων μας».