ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαλεί και πάλι ο Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν φέρεται καλά στους πρόσφυγες

Προκαλεί και πάλι ο Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν φέρεται καλά στους πρόσφυγες

Σε ύφος προκλητικό και σε τόνο που ξεπερνά τα όρια της θρασύτητας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρήκε την ευκαιρία να κατακεραυνώσει για ακόμη μία φορά την Ελλάδα, αυτή τη φορά μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα «Bild».

«Οι Έλληνες παραβιάζουν εδώ και χρόνια τη Συνθήκη του Δουβλίνου», λέει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild, σε ένα νέο ανθελληνικό «παραλήρημα»

«Η Ελλάδα παραβιάζει εδώ και χρόνια τους κανόνες του Δουβλίνου, καθώς δεν συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες με τον ορθό τρόπο σε ό,τι αφορά το θέμα του ασύλου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.

Ερωτηθείς, εξάλλου, εάν είναι ευτυχής που η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης, με δεδομένο ότι η χώρα παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συνόρων και την καταγραφή και μετεγκατάσταση των προσφύγων, ο Β. Σόιμπλε απάντησε ότι «τα δυο ζητήματα δεν σχετίζονται, καθώς η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων είναι καθήκον όλων των ευρωπαϊκών κρατών».

«Οι Έλληνες δεν πρέπει να κατηγορούν μόνο τους άλλους για τα προβλήματά τους, αλλά θα πρέπει να κοιτάξουν τι μπορούν και οι ίδιοι να κάνουν καλύτερα», σημείωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Αναφερόμενος στις σχέσεις του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, είπε χαρακτηριστικά: «Η καγκελάριος είναι ευτυχής που είμαι υπουργός Οικονομικών. Γνωρίζει ότι μπορεί να με εμπιστευτεί. Τη στήριξα περισσότερο από κάθε άλλον. Εντούτοις όχι ρωτώντας την από το πρωί μέχρι το βράδυ τι της αρέσει. Δεν είναι αυτή η δουλειά ενός υπουργού. Σεβόμενος την αρμοδιότητα του/της καγκελαρίου να χαράσσει την κατεύθυνση της πολιτικής, ένας υπουργός πρέπει να κάνει τις δικές του σκέψεις. Δεν είμαι βολικός, αλλά έντιμος».

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της αύξηση των αμυντικών δαπανών της ΕΕ, στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα κεφάλαια για την ενίσχυση των κοινών, αμυντικών σχεδίων της Ευρώπης. Απώτερος στόχος θα είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού. Τα χρήματα που ξοδεύουμε για την ύπαρξη 28 ενόπλων δυνάμεων στην ΕΕ θα ήταν πιο αποτελεσματικά εάν τα χρησιμοποιούσαμε από κοινού».

Σχετικές ειδήσεις