ΠΟΛΙΤΙΚΗ

153 κι ένα... θαύμα ψάχνει ο Τσίπρας για το 2016

153 κι ένα... θαύμα ψάχνει ο Τσίπρας για το 2016

Κοροιδεύουν εαυτούς και αλλήλους στο Μαξίμου «ροκανίζοντας» χρόνο χωρίς έργο - Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα - Στο πρωτο εξάμηνο του 2016 οι δανειστές θα κλείσουν ξανά τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στο Μαξίμου

Σε ένα θαύμα που δύσκολα θα έρθει ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του για το 2016, περιμένοντας ότι η χώρα θα κουρέψει το χρέος της, θα ανασυντάξει τις παραγωγικές της δυνάμεις, θα σταθεροποιήσει την οικονομία της και θα κάνει.... θριαμβευτική έξοδο στις αγορές.

Βεβαίως, οι παραπάνω πόθοι αποτελούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αφού ο κ. Τσίπρας έβαλε τον Γενάρη του 2015, προεκλογικά, πολύ ψηλά τον πήχη και είναι αναγκασμένος να τον περνάει συνεχώς από κάτω.

Μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου να πέρασε ανώδυνα τα πρώτα σκληρά νομοσχέδια της διακυβέρνησης της, ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά και οι δανειστές πιο σκληροί και απαιτητικοί από ποτέ.

Το πολιτικό σκηνικό στην χώρα, μόλις 3 μήνες μετά τις εκλογές, είναι ασταθές και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να σώσει την πολιτική παρτίδα με κινήσεις στρατηγικής που θα τον διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο στον πρωθυπουργικό θώκο. Ποια θα είναι ακριβώς αυτή η κίνηση δεν είναι σαφές, ωστόσο τα σενάρια ήδη έχουν αρχίσει να φουντώνουν. Καθοριστικό ρόλο στις κινήσεις του πρωθυπουργού θα παίξει και το αποτέλεσμα των εκλογών στη ΝΔ, γεγονός που θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις Τσίπρα.

Στο οικονομικό πεδίο η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι δανειστές «γλυκάθηκαν» από το «ναι σε όλα» των Τσίπρα – Καμμένου, έχουν περάσει από τη Βουλή ό,τι έχουν απαιτήσει και είναι έτοιμοι να ζητήσουν νέο αίμα.

Το πρώτο... ταμείο στην ελληνική οικονομία θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο, με την αξιολόγηση. Η κυβέρνηση θέλει στις 18 Ιανουαρίου να ξεκινήσει η διαδικασία και να κλείσουν όσο πιο σύντομα τα ανοιχτά θέματα.

Οι επώδυνες αλλαγές που θα γίνουν στο ασφαλιστικό (ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, «κούρεμα» συντάξεων κλπ) προκειμένου να εξοικονομηθούν 1,7 δισ. ευρώ. Ως γνωστόν το νομοσχέδιο για την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος θα έρθει στα μέσα Ιανουαρίου και με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων θα επιφέρει σημαντικές περικοπές.

Οι νέες παρεμβάσεις στην άμεση φορολογία. Εκεί θα ενταχθούν οι αλλαγές στον φόρο των ενοικίων και των αγροτών, ενώ οι δανειστές αμφισβητούν και το εάν τα μέτρα που ήδη ελήφθησαν (ΦΠΑ νησιών, φόροι στα τυχερά παιχνίδια ή στο κρασί κλπ) επαρκούν ή θα χρειαστούν και άλλα.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν στο Newsbomb.gr ότι η κυβερνητική συνοχή δεν θα έχει πρόβλημα και πως όλα τα επόμενα κρίσιμα νομοσχέδια θα περάσουν χωρίς προβλήματα για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Αξιολόγηση υπουργών και... ανασχηματισμός!

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς ο πρωθυπουργός διεμήνυσε προς όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, πως όλοι θα αξιολογηθούν μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης των κρίσιμων νομοσχεδίων, όχι μόνο οι συντονιστές αλλά κυρίως οι αναπληρωτές υπουργοί.

Το χρονικό αυτό διάστημα συμπίπτει με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Ο στόχος του Τσίπρα με τον ανασχηματισμό είναι αφενός να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες, που έχουν εντοπιστεί στην λειτουργία της κυβέρνησης και αφετέρου να διευρύνει το κυβερνητικό σχήμα με στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος όπου θα σφραγίσει την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο.

Σχετικές ειδήσεις