ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Le Monde: Η εκλογή Μητσοτάκη βάζει τέλος στην κυριαρχία της οικογένειας Καραμανλή...

Le Monde: Η εκλογή Μητσοτάκη βάζει τέλος στην κυριαρχία της οικογένειας Καραμανλή...

«Μετά από μια εσωτερική μάχη που διήρκεσε πάνω από τρεις μήνες, η συντηρητική ΝΔ εξέλεξε για πρόεδρό της τον πολύ φιλελεύθερο Κυριάκο Μητσοτάκη, 47 ετών με 51% των ψήφων έναντι του 62χρονου Ευάγγελου Μεϊμαράκη με 49% των ψήφων», τονίζει στην ιστοσελίδα της η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» σε εκτενές άρθρο της για τις χθεσινές εκλογές της ΝΔ με τίτλο «η ελληνική δεξιά επέλεξε ένα νέο αρχηγό».

«Ιδιαίτερα επιθετικός», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποσχέθηκε άμεσα στους Έλληνες ότι «θα τελειώσει με την τελευταία λαϊκίστικη παρένθεση» που κατ' αυτόν είναι, η κυβέρνηση Τσίπρα, σημειώνει ο συντάκτης και εκτιμά πως «πρόκειται για μια κατά μέτωπο επίθεση, που προοιωνίζει τον τόνο που σκοπεύει να υιοθετήσει από εδώ και στο εξής η ελληνική αντιπολίτευση».

Σύμφωνα με τον πολιτολόγο Γιώργο Σεφερτζή, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας και το αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι επικίνδυνοι για την Ελλάδα, και ελπίζει να συσπειρώσει το συντομότερο τους Έλληνες πολίτες στη ΝΔ, για να ανατρέψει την κατάσταση».

«Μια προσπάθεια που μοιάζει ιδιαίτερα περίπλοκη», εκτιμά η Monde, κάνοντας αναφορά στις δύο τελευταίες βουλευτικές ήττες της ΝΔ του 2015, καθώς και στις σοβαρές εσωτερικές διαιρέσεις που αποκάλυψαν οι προκριματικές στο κόμμα. «Τα κοντά 400.000 μέλη που μετακινήθηκαν μαζικά για να ψηφίσουν, έθεσαν τελικά ένα τέλος στην κυριαρχία της οικογένειας Καραμανλή που ήλεγχε τη ΝΔ από την ίδρυσή της το 1974», υπογραμμίζει ακόμα το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλο, η εκλογή του Κ. Μητσοτάκη, «σηματοδοτεί το τέλος της κυριαρχίας της λαϊκίστικης δεξιάς που τα τελευταία χρόνια είχε γίνει ακόμα πιο δεξιόστροφη. Ο νέος πρόεδρος είναι από αστική οικογένεια (μπουρζουά), δικηγόρος, εκπαιδευμένος στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και κληρονόμος της οικογένειας Μητσοτάκη που ακολουθούσε πάντα την πιο κεντρώα γραμμή στην ελληνική δεξιά».

Σύμφωνα πάντα με τη Μοντ, το γεγονός ότι ανήκε σε μια οικογενειακή «δυναστεία» πολιτικών, του πρόσδιδε ένα προφίλ ιδιαίτερα επιζήμιο, στην αρχή της εκλογικής εκστρατείας. Γρήγορα όμως αποστασιοποιήθηκε από την οικογένεια και κατόρθωσε να αποφύγει αυτόν τον σκόπελο.

Έως τον Νοέμβριο, ο Κ. Μητσοτάκης ήταν στη θέση του «αουτσάιντερ», εκμεταλλεύτηκε όμως το φιάσκο του πρώτου γύρου των προκριματικών (...), έχοντας προειδοποιήσει για τους κινδύνους αποτυχίας και κρατώντας ουδέτερη στάση στη συνέχεια, ενώ οι άλλοι υποψήφιοι εκτόξευαν κατηγορίες ο ένας στον άλλο, συνεχίζει το δημοσίευμα και καταλήγει: «Ήταν εκείνες οι στιγμές που τα μέλη του κόμματος συνειδητοποίησαν ότι ήταν μια σοβαρή επιλογή».

Ρoή Ειδήσεων