ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάνος Καμμένος: Η γελοιοποίηση ενός «καρχαριομάχου»

Πάνος Καμμένος: Η γελοιοποίηση ενός «καρχαριομάχου»

Οργή και γέλιο ταυτόχρονα προκαλεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά τις απίστευτες φωτογραφίες που ανέβασε στο twitter του με τον σκοτωμένο καρχαρία που σύμφωνα με πληροφορίες είναι είδος υπό εξαφάνιση. Το Ποτάμι μάλιστα κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή μετά τις αντιδράσεις της WWF.

Ο κ. Πάνος Καμμένος συνεχίζει να εκτίθεται με τις διάφορες φωτογραφίες που ανεβάζει στα σόσιαλ μίντια και να γίνεται αντικείμενο δημόσιας κριτικής... μάλιστα στη συγκεκριμένη φωτογραφία ο υπουργός Άμυνας ποζάροντας δίπλα στον σκοτωμένο καρχαρία έγραψε και το απίστευτο σχόλιο στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, «Ένας ένας οι μεγαλοκαρχαρίες...».

Τον συγκεκριμένο καρχαρία έχει πιάσει ένας άντρας των ΟΥΚ, που ποζάρει μαζί με τον κ. Πάνο Καμμένο, για το κατόρθωμα, όλο καμάρι, ενώ στο πλάνο εικονίζεται και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος επίσης προέρχεται από το σώμα των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ ερωτήματα προκαλεί το γεγονός πως ο υπουργός Άμυνας βρέθηκε μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και έναν αξιωματικό των ΟΥΚ σε ιδιωτικό σκάφος.

Οι αντιδράσεις που προέρχονται από την WWF είναι σφοδρές, καθώς όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η αλιεία του εξαβράγχιου καρχαρία απαγορεύεται από την εθνική νομοθεσία από το 1981, με το προεδρικό διάταγμα 67/1981.

Το συγκεκριμένο είδος που απεικονίζεται (Hexanchus griseus) είναι από τους πιο κυνηγημένους καρχαρίες στην Ελλάδα, για τον οποίο δεν υπάρχει παγκοσμίως καμία καταγραφή απρόκλητης επίθεσης σε ανθρώπους.

Η WWF Ελλάς υπογραμμίζει: «Η εικόνα ενός υπουργού, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και αρμόδιος για τα θέματα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τη θάλασσα και ειδικότερα για την αλιεία, να καμαρώνει δίπλα σε έναν σκοτωμένο, κορυφαίο του θαλάσσιου βασιλείου, είναι ντροπιαστική και δεν δείχνει καμία γενναιότητα. Άσχετα από το εάν η θανάτωση του καρχαρία προήλθε από ακούσια παγίδευση του, στα στατικά δίχτυα ή ήταν εσκεμμένη ενέργεια, η φωτογραφία δείχνει μια σαφή περιφρόνηση για τους νόμους προστασίας της απειλούμενης θαλάσσιας ζωής».

Παράλληλα ο βουλευτής B’ Αθήνας του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, κατέθεσε ερώτημα προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ζητά να μάθει αν ισχύουν τα όσα παραθέτει στην ανακοίνωσή της η WWF Ελλάς για τον συγκεκριμένο σκοτωμένο καρχαρία, με τον οποίο φωτογραφήθηκε ο υπουργός Άμυνας.

Ο Γιώργος Αμυράς επίσης διερωτάται αν έχουν διερευνηθεί οι συνθήκες θανάτωσης του προστατευόμενου είδους και το ενδεχόμενο οι εικονιζόμενοι να έχουν παραβεί τη νομοθεσία για την προστασία του.

Τέλος, δεδομένου ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί φτηνή μικροκομματική προβολή, ο κ. Αμυράς ζητά να μάθει αν η κυβέρνηση καταδικάζει την απερίσκεπτη εκμετάλλευση του ευαίσθητου αυτού θέματος από τον κ. Καμμένο.

Σχετικές ειδήσεις