ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκάλυψη - «βόμβα»: Η ΕΥΠ φρουρούσε το Νομισματοκοπείο για να μην κάνει «ντου» ο Λαφαζάνης

Αποκάλυψη - «βόμβα»: Η ΕΥΠ φρουρούσε το Νομισματοκοπείο για να μην κάνει «ντου» ο Λαφαζάνης

Φρουρά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είχε αναλάβει κατ’ εντολή της κυβέρνησης τη φύλαξη του Νομισματοκοπείου το καλοκαίρι του 2015, προκειμένου να αποτρέψει σχέδια εισβολής και «απαλλοτρίωσης» των χρηματικών αποθεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος που φυλάσσονταν εκεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Tvxs.gr, με εντολή Τσίπρα η ΕΥΠ ανέλαβε, κατά τις δραματικές ημέρες της διαπραγμάτευσης του περασμένου καλοκαιριού, να φρουρεί το Νομισματοκοπείο προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση εφόδου.

Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, στο Νομισματοκοπείο υπήρχαν τότε αποθέματα σε ρευστό ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται, στη πραγματικότητα, για το χρηματικό απόθεμα με το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος εφοδιάζει τις ελληνικές τράπεζες, πάντοτε κατόπιν εγκρίσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το σχέδιο δέσμευσης των συγκεκριμένων αποθεμάτων είχε στόχο να χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό για να καλυφθούν ― για μικρό χρονικό διάστημα – οι πληρωμές μισθών και συντάξεων, μετά την επιβολή των capital controls και έως ότου γίνει η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.

Η ιστορία για το περιβόητο σχέδιο εφόδου στο Νομισματοκοπείο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, με τη συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα στο ΣΚΑΪ: «Ναι, είχα τέτοια πληροφόρηση», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας: «Γι’ αυτό συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους».

Σύμφωνα, πάντα, με το Tvxs.gr, στις 14 Ιουλίου 2015 ο τότε επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης φέρεται να είχε παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» για τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα και είχε πει πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα της Τραπεζας της Ελλάδος – τα οποία προσδιόριζε στα 22 δισ. ευρώ – ως «γέφυρα» για την πληρωμή μισθών και συντάξεων μέχρι να τυπωθεί το νέο εθνικό νόμισμα.

Λίγες ημέρες αργότερα, πάντως, στις 25 Ιουλίου, στο σχέδιο εφόδου στο Νομισματοκοπείο είχαν αναφερθεί και οι Financial Times κάνοντας λόγο για «κρυφό πλάνο επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, που είχαν καταστρώσει τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας». Η εφημερίδα δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη συγκέντρωση της Αριστερής Πλατφόρμας στις 14 Ιουλίου είχε προτείνει την έφοδο στο Νομισματοκοπείο, την απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη και την δέσμευση των 22 δισ. ευρώ που εκτιμούσε ότι βρίσκονταν εκεί.

Ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης, ωστόσο, είχε χαρακτηρίσει «αθλιότητες» τα σχετικά δημοσιεύματα περί κατάληψης του Νομισματοκοπείου.

Σχετικές ειδήσεις