ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόστιμο 3,3 εκατ. ευρώ στον κολλητό του Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου για τη λίστα Λαγκάρντ

Πρόστιμο 3,3 εκατ. ευρώ στον κολλητό του Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου για τη λίστα Λαγκάρντ

Φόρο και πρόστιμα 3,3 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει ο Σταύρος Παπασταύρου, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Πρόκειται για υπόθεση που σχετίζεται με λογαριασμό της HSBC, ο οποίος αποκαλύφθηκε με τη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, ο εν λόγω λογαριασμός ανήκε στον ίδιο και όχι στον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, όπως ισχυριζόταν ο Σταύρος Παπασταύρου.

«Θέλουν να με καταστρέψουν επαγγελματικά και οικογενειακά», ισχυρίζεται ο Παπασταύρου, για τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο πως «μακάρι να υπήρχαν δέκα Παπασταύρου στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», την είδηση έδωσε ο ίδιος ο κ. Παπασταύρου, σε prive συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο γραφείο του δικηγόρου του, σχετικά με τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της κατάθεσης των 5.390.000 δολαρίων στην ελβετική τράπεζα HSBC, που περιλαμβανόταν στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ».

Από τις έως σήμερα έρευνες της Δικαιοσύνης φέρεται ότι προκύπτει πως ο επίμαχος λογαριασμός ανήκε στον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά και όχι σε γνωστό επιχειρηματία, όπως ισχυρίζεται η πλευρά Παπασταύρου.

Σε βάρος του έχει διαταχθεί φορολογικός έλεγχος για την περίοδο 2000-2012, τον οποίο διενεργεί το ΚΕΦΟΜΕΠ. «Από τα μέχρι στιγμής πορίσματα οι φορολογικές Αρχές φέρεται ότι δέχονται πως ο κ. Παπασταύρου είναι ο πραγματικός δικαιούχος του επίμαχου τραπεζικού λογαριασμού και πως απέκρυψε και άλλα χρήματα τη χρονική περίοδο για την οποία ελέγχεται», αναφέρει η «Δημοκρατία».

Στον κ. Παπασταύρου δόθηκε προθεσμία πέντε ημερών από το ΚΕΦΟΜΕΠ για να προσκομίσει στοιχεία που αφορούν 102 εσωτερικές τραπεζικές κινήσεις, ωστόσο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, δεν πρόλαβε να υποβάλει τα σχετικά έγγραφα και οι φορολογικές Αρχές αρνήθηκαν να του δώσουν περισσότερο χρόνο.

Η οριστική κρίση των φορολογικών Αρχών, σύμφωνα με την πλευρά Παπασταύρου, αναμένεται έως τις 7 Φεβρουαρίου 2016 (σύμφωνα με πληροφορίες της «Δημοκρατίας» το πόρισμα των ελεγκτών αναμένεται πριν από το τέλος του μήνα).

Κατά τους ισχυρισμούς Παπασταύρου, στις 31 Δεκεμβρίου εκλήθη από το ΚΕΦΟΜΕΠ να παραλάβει ένα επιπλέον στοιχείο σε cd. Πρόκειται για μία εγγραφή excel, στην οποία ο Σταύρος Παπασταύρου και οι γονείς του εμφανίζονται ως τελικοί δικαιούχοι (Beneficial Owner) του λογαριασμού της STARBI.

Το συγκεκριμένο στοιχείο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Δημοκρατίας», προέρχεται από το στικάκι που έδωσε στις ελληνικές δικαστικές Αρχές ο μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση, Ερβέ Φαλτσιανί.

Η πλευρά Παπασταύρου αμφισβητεί την αυθεντικότητα του στοιχείου και ο δικηγόρος κάνει λόγο για πολιτική στοχοποίησή του με «χυδαία υπονοούμενα και ιστορίες συνωμοσίας». Μάλιστα, επισημαίνει πως έπειτα από δεκάμηνο έλεγχο, τον Ιούλιο του 2015, ο ένας ελεγκτής είχε τη γνώμη ότι η υπόθεση πρέπει να μπει στο αρχείο, ενώ ο δεύτερος κράτησε επιφυλάξεις ζητώντας νέο έλεγχο.

Ο τραπεζικός λογαριασμός με την κατάθεση των 5.390.000 δολαρίων που ελέγχει η Δικαιοσύνη ανήκει στην εταιρία STARBI με «πληρεξούσιο» τον Σταύρο Παπασταύρου και τους γονείς του.

Σύμφωνα με την πλευρά Παπασταύρου, μοναδικός δικαιούχος και κάτοχος των μετοχών της εταιρίας STARBI είναι ένας επιχειρηματίας, παιδικός φίλος του.

Ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε δημιούργησε ένα εμπίστευμα (trust), με το οποίο καθιστούσε τον Παπασταύρου και τους γονείς του πληρεξούσιους, ώστε να διαθέσουν τα χρήματα σε προσφιλή του πρόσωπα εάν του συνέβαινε κάτι.

Το όνομα του κ. Παπασταύρου εμφανίζεται και σε δεύτερο λογαριασμό, ο οποίος έχει κλείσει από το 2005.
Θυμίζουμε ότι ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά έχει δώσει εξηγήσεις, από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2015, ενώπιον του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση με την ιδιότητα του «υπόπτου» για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Τι γράφει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο καταλογισμός προστίμων ύψους 3,3 εκ. ευρώ στον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και στέλεχος της ΝΔ, Σταύρο Παπασταύρου από το ΚΕΦΟΜΕΠ, αποδεικνύει πως οι ελεγκτικές υπηρεσίες της χώρας έχουν ως μοναδικό κριτήριο τη φορολογική δικαιοσύνη και όχι την υποταγή σε πολιτικές πιέσεις. 'Αλλωστε, ο έλεγχος γίνεται με την επίβλεψη της ελληνικής δικαιοσύνης (μέσω των Οικονομικών Εισαγγελέων)», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτει δε ότι «το νέο πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ για τον "εκλεκτό" του κ. Σαμαρά («Μακάρι να 'χαμε στην Ελλάδα δέκα Σταύρους Παπασταύρους!», τόνιζε με στόμφο σε συνεδρίαση της Βουλής τον περασμένο Απρίλιο ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης), φαίνεται πως διαψεύδουν πλήρως τη ΝΔ, η οποία τον περασμένο Ιούλιο είχε σπεύσει να υπερασπιστεί τον κ. Παπασταυρου, κάνοντας λόγο σε ανακοίνωση της για "συκοφαντία που πέφτει στο κενό"».

«Η διαχρονική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την πλήρη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους είναι δεδομένη. Μέχρι την οριστικοποίηση της απόφασης, επισημαίνουμε πως το καθήκον όλων των κυβερνήσεων είναι η πλήρης και χωρίς διακρίσεις τήρηση των κανόνων δικαίου. Αν το τελικό πόρισμα για τον κ. Παπασταύρου επιβεβαιώσει το προσωρινό, θα είναι μάλλον δύσκολο να διαψευστούν όσοι έκαναν λόγο για άσκηση πολιτικών πιέσεων στη Δικαιοσύνη από την πλευρά των προηγούμενων κυβερνήσεων, προκειμένου να προστατευτούν τα "δικά τους παιδιά"», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικές ειδήσεις